Nagyvilág

Titkos adatgyűjtés: Európa is próbálkozott

lehallgatás (lehallgatás)
lehallgatás (lehallgatás)

A német hírszerzés (BND) szombaton elismerte, hogy a brit, valamint más európai hírszerző szolgálatokkal is együttműködött.

A BND szóvivője a The Guardian című brit lap azon beszámolójára reagált, amely szerint a német, a francia, a spanyol és a svéd hírszerző szolgálatok a brit titkosszolgálati szervezettel, a GCHQ-val együttműködve fejlesztették az internetes és telefonos adatforgalom tömeges figyelésére alkalmas tevékenységhez szükséges technológiát az utóbbi öt évben.

A szóvivő elismerte, hogy – mint fogalmazott – az európai titkosszolgálatok között rendszeres a tapasztalatcsere a technológiai fejlesztésekről.

Tanácsokkal látták el egymást

A brit újság a “Snowden-aktákra” hivatkozva közölte azt is: a GCHQ tanácsokkal látta el a többi európai szolgálatot – így a BND-t is – arról is, hogy miképp kerüljék meg a megfigyelési jogkörüket korlátok közé szorító hazai törvényeket.

És közben…

A német hírszerzés képviselője ezt – egy 2008-as konkrét, esetleges törvénymódosítást is feltételező tervre utalva – közvetve cáfolta, azt hangoztatva, hogy a BND és a brit partnerszervezet csak műszaki és nem jogi kérdésekről folytatott egyeztetéseket. Az akkori, egy új lehallgatási központot előirányzó tervezet amúgy is lekerült a napirendről – tette hozzá.

A szóvivő cáfolta a The Guardiannek azt az állítását, amely szerint a BND állítólag a törvényes korlátozások megkerülésére törekedett annak érdekében, hogy alkalmazhassa a brit lehallgatási technikát.
A német hírszerzés tiszteletben tartotta a törvényeket – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik