Nagyvilág

Titkos adatgyűjtés: rátámadtak Amerikára

hacker(210x140)(1).jpg (hacker, )
hacker(210x140)(1).jpg (hacker, )

Megbénult péntek este az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) internetes oldala. Az ügynökség szóvivője szerint műszaki hiba történt, és nem igaz az a híresztelés, hogy hackertámadás érte a honlapot.

Az elmúlt hónapok, hetek, illetve napok lehallgatási botrányainak középpontjában álló ügynökség meg nem nevezett szóvivője először csak annyit közölt, hogy a leállás okát vizsgálják. Később azt mondta, hogy műszaki hiba történt, amely egy tervezett művelet során lépett fel. Nem igazak azok a híresztelések, amelyek szerint informatikai támadás érte a honlapot – tette hozzá.

Az nsa.gov internetes oldala még több órával a leállás után sem volt elérhető.

Bár a twitterezők szerint hackertámadás történhetett és az Anonymous hackercsoport is kárörvendően reagált a történtekre, de a felelősséget – legalábbis egyelőre – nem vállalta magára senki. Az Anonymous csoport az elmúlt években egy sor hackertámadást hajtott végre, és ezek elkövetését vállalta.

Közben Washington elismerte, hogy NSA tevékenysége kapcsán feszültség alakult ki a szövetségesekkel való kapcsolataiban.

Jennifer Psaki külügyminisztériumi szóvivő helyi idő szerint péntek esti nyilatkozatában csak annyit mondott: az Egyesült Államok elismeri, hogy feszültség alakult ki. Elismeri azt is, hogy az NSA lehallgatási tevékenységét több szövetséges részéről bírálat érte – jelentette ki.

Mindehhez a szóvivő csak azt tette hozzá, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat a szóban forgó szövetségesekkel.

Ez volt az első reagálása az amerikai kormánynak azóta, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján az elsősorban Franciaországot és Németországot sújtó lehallgatási botrány akaratlanul is a fő napirendi téma volt. A csúcson megállapodás született arról, hogy német-francia kezdeményezés keretében az Egyesült Államokkal való titkosszolgálati együttműködést az év végéig új alapokra helyezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik