Nagyvilág

Kémkedési ügy: Németország üzent

Merkel országa azt javasolja Amerikának, hogy a kémkedésről kölcsönösen mondjanak le.

A kancellárt is lehallgatták

Az Angela Merkel kancellárt is érintő, Berlinben nagy felháborodást kiváltó lehallgatási botrány nyomán Németország a kémkedésről való kölcsönös lemondást javasolja az Egyesült Államoknak.

Erről számolt be német kormányforrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap. Az írás egyes részletei már szombaton napvilágot láttak.

A jövő héten megállapodhatnak

Az újság szerint a német hírszerzés, valamint az alkotmányvédelem vezetője a jövő hét elején Washingtonba utazik, ahol az amerikai hírszerzés vezető képviselőivel találkoznak. A lap értesülése szerint olyan megállapodástervezetet visznek magukkal, amely előirányozza az egymás elleni kémkedésről való kölcsönös lemondást.

Az idézett kormányforrások szerint az Egyesült Államok ehhez már előzetesen beleegyezését adta. Washington erről azokat a német kormánytisztviselőket tájékoztatta, akik a hét elején az amerikai fővárosban tárgyaltak. A megállapodás megkötése jövő év elején várható – írta a lap.

Nagy felháborodást keltett

Berlini politikai körökben az utóbbi napokban nagy felzúdulást okozott a Der Spiegel című hetilapnak az az értesülése, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) éveken keresztül Angela Merkel kancellár mobiltelefonját is lehallgathatta. További értesülések szerint az NSA más magas rangú német kormánytisztviselőket is lehallgatott, továbbá ellenzéki vezetők után is kémkedett.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger leköszönő igazságügyi miniszter a Focus című hetilapnak ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy őt is lehallgatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik