Nagyvilág

A WikiLeaks megtalálta Snowdent

Edward-Snowden(2)(960x640)(3).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(3).jpg (edward snowden)

Új videofelvételeket tett közzé a WikiLeaks portál Edward Snowdenről.

Ezeken az amerikai hírszerzés volt munkatársa azt mondta: a tömeges megfigyelések kevésbé biztonságossá teszik az emberek életét, amit az emberek szerte a világban felismernek. A WikiLeaks szerint ezek az első felvételek Snowdenről, amióta a korábban a seremetyevói repülőtéren veszteglő férfi ideiglenes menedékjogot kapott Oroszországban és eltűnt a nyilvánosság elől.

A rövid képsorok egy meg nem nevezett helyszínen készültek egy vacsora alkalmával. A szűk körű összejövetelen az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori elemzője egy díjat vett át négy másik volt hírszerzési alkalmazottól, a Sam Adams Társaság képviselőitől. A társaság olyan személyeknek ítéli oda a díjat, akikről úgy ítélik meg, hogy a hírszerzési munka során “megőrizték integritásukat”.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tömeges megfigyelési programjai Snowden szerint “gyengítik a gazdaságot, az országot, korlátozzák a szólásszabadságot, az emberek gondolkodását, azt, ahogy élnek, a kreativitásukat, az emberi kapcsolatokat és a gyülekezési szabadságot”. Hangoztatta azt is, hogy nézete szerint ezek a programok “rettenetesen messze” vannak a “törvényes, konkrét gyanú esetén végzet, célzott megfigyelésektől”.

Snowden júniusban, hongkongi tartózkodásakor kezdett el a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a The Guardian című brit és a The Washington Post című amerikai napilapoknak. A leleplezések miatt a 30 éves férfit súlyos törvénysértéssel vádolják az Egyesült Államokban. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Snowden a napokban Oroszországban találkozott az apjával, Lon Snowdennel, először azóta, hogy külföldre menekült.

Lon Snowden az orosz állami televíziónak elmondta: azért utazott Moszkvába, hogy megbizonyosodjon arról, a fia jól van. Az apa szerint nem valószínű, hogy fia valaha is visszatér az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik