Nagyvilág

A horvátok nem értik a magyar mosolyszünetet

mol székház (mol székház, )
mol székház (mol székház, )

A horvát államfő szerint az igazságszolgáltatás független mindkét országban, ezért egy jogi lépés nem kellene, hogy rontson a diplomáciai kapcsolatokon.

A zágrábi tömegtájékoztatás beszámolója szerint Ivo Josipovic horvát elnök azt mondta: nem igaz, hogy Horvátország nyomást gyakorol az igazságszolgáltatási szervekre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sem a kormány, sem ő, sem bármely más intézmény nem tudná és nem is akarná befolyásolni az igazságszolgáltatást, az ugyanis – mint fogalmazott – független.

Amennyiben a magyar kormány úgy dönt, hogy a Molnak el kell adnia az INA-részvényeket, akkor a horvát kormány feladata az lesz, hogy tisztességes és megfelelő kapcsolatot alakítson ki az új partnerrel – nyilatkozta csütörtökön újságíróknak Ivo Josipovic horvát elnök.

Amikor a Mol lehetséges kártérítési követeléseiről kérdezték, Josipovic azt mondta, hogy Horvátországnak is lenne oka kártérítést követelni, mert nem tartották be a megegyezés minden pontját. A további részletek közlését viszont a horvát kormányra hárította az elnök.

Josipovic kiemelte, hogy az igazságszolgáltatás Magyarországon és Horvátországban is független, ezért egy jogi lépés nem kellene, hogy rontson a diplomáciai kapcsolatokon. Emlékeztetett arra, hogy Horvátország számára sem jelentett problémát, amikor a magyar bíróság elítélte Radimir Cacic volt miniszterelnök-helyettest.

A korábban nyilatkozó miniszterelnök is az államügyészség függetlenségét emelte ki, ugyanakkor hozzátette, hogy némileg meg tudja érteni a magyar kormányt.

Mi lesz az INA-val?

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter az ügy kapcsán azt mondta: a horvát kormány akkor tud csak dönteni a további lépésekről, ha konkretizálódnak a magyar fél céljai. A Mollal folytatott tárgyalásokért felelős horvát delegáció vezetőjét meglepte a magyar kormány lépése, mert – ahogy fogalmazott – “a Mollal folytatott tárgyalások nagyon komolyan és felelősségteljesen indultak”.

A horvát kormány a további lépéseit nem közlemények alapján határozza meg, hanem majd akkor, amikor a magyar fél céljai egyértelművé válnak – mondta Vrdoljak. Hozzátette: “amikor ez megtörténik, akkor tudunk dönteni, és az érdekeinknek megfelelően lépni”.

A Mol potenciális vevőként tartja számon a horvát kormányt

A Mol abban az esetben, ha az INA-ban meglévő részesedése eladásáról döntene, konzultálna a horvát kormánnyal is, amelyet potenciális vevőként tart számon – tudatta az olajtársaság csütörtökön. A Mol közleménye szerint amennyiben az INA-ban meglévő részesedés eladásáról bármilyen döntés születne, a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik azzal az elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg.

Ennek ellenére egy ilyen esetben a Mol mindenképpen konzultálna a horvát kormánnyal is, amely korábban több fórumon is jelezte az irányítás megszerzésének szándékát, tehát “egy potenciális vevőként tartjuk számon” – áll a közleményben.

Szerdán a magyar kormány közleményben jelentette be, már nem csupán a tulajdonostársak közti vitának tartja, hogy Horvátország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Mol vezére, Hernádi Zsolt ellen. A közlemény szerint Martonyi János lemondja a Dubrovnikban rendezendő csúcstalálkozót, valamint a kormány arra kéri a Mol vezetését, hogy készítse elő az INA-részvények eladását, akár harmadik félnek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik