Belföld

A horvát kormányfő válaszolt a Mol-ügyben

mol (mol nyrt, )
mol (mol nyrt, )

"Nem háborús helyzetként fogom fel, ami most a Mollal kapcsolatban történik, nem így fogunk kommunikálni, és némileg meg is tudom érteni a magyar kormányt" - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek

Milanovic a horvát kormány csütörtöki ülésének elején sajnálatának adott hangot a magyar kormány új hozzáállása miatt, de nem kommentálta a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni nyomozást, sem az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. A horvát miniszterelnök arra kérte a kormánytagokat, hogy ők se nyilvánítsanak véleményt az ügyben. “Büntetőjogi eljárásról van szó, amely jóval azelőtt kezdődött, hogy ez a kormány felállt volna” – mondta.

Mint kifejtette a kormánynak semmi köze a Hernádi-ügyben folyó nyomozáshoz. Az államügyészség (DORH) Horvátországban független – jelentette ki.

A horvát miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország mindig is Horvátország barátja volt, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad. A kormányülés egy későbbi pontján, amikor a stratégiai befektetésekről szóló törvény tervezetéről beszéltek, Milanovic még egyszer visszatért Magyarországra: “Ha valaki az utóbbi húsz évben igazán kiemelkedő segítséget nyújtott Horvátországnak, lehetőségeihez mérten, akkor az Magyarország volt. Talán senki más, csak Magyarország, attól függetlenül, hogy éppen ki volt hatalmon abban az országban.”

A horvát kormányfő azt is közölte, hogy folytatják a megkezdett tárgyalásokat a Mollal.

Szerdán a magyar kormány közleményben jelentette be, már nem csupán a tulajdonostársak közti vitának tartja, hogy Horvátország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Mol vezére, Hernádi Zsolt ellen. A közlemény szerint Martonyi János lemondja a Dubrovnikban rendezendő csúcstalálkozót, valamint a kormány arra kéri a Mol vezetését, hogy készítse elő az INA-részvények eladását, akár harmadik félnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik