Belföld

Kiadták a nemzetközi körözést a Mol-vezér ellen

hernadi-zsolt(1)(210x140)(1).jpg (hernádi zsolt)
hernadi-zsolt(1)(210x140)(1).jpg (hernádi zsolt)

Horvát lapértesülések szerint az Interpol kiadta a körözést a Mol-vezér ellen, hatályba lépett az európai elfogatóparancs is.

Kedd délután hatályba lépett az Interpol körözése, valamint az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen – írta a Jutarnji List alapján a hvg.hu.

A horvát lap szerint értesülését a rendőrség megerősítette.

Később több horvát portálon is megjelent a hír, amely szerint Hernádi Zsolt az Interpol vörös körözési listájára került fel. Ez a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, azért, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kiadta.

Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás hasonló erővel bír, az Interpol minden tagállamában kötelező őrizetbe venni Hernádit, ha megtalálják.

A Jutarnji List szerint az Interpol körözése alapján Magyarországnak nem kötelessége kiadni a Mol-vezért, az európai elfogatóparancs szerint viszont már igen.

Az Interpol nem kívánta kommentálni az MTI megkeresésére a hírt. A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján kedden kora este Hernádi nem szerepelt a vörös körözési listán. Az Interpol illetékese ennek kapcsán annyit mondott az MTI párizsi tudósítójának, hogy ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, egy másik ok lehet, hogy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik pedig az, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

Hernádi Zsolt vizsgálati őrizetbe vételét néhány napja ugyanaz a bíróság rendelte el, amely tavaly novemberben – nem jogerősen – 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. A horvátok szerint a Mol elnök-vezérigazgatója kenőpénzt fizetett a politikusnak azért, hogy a Mol irányító befolyást szerezhessen az INA olajvállalatban. Magyar részről a vádat mindig visszautasították, de az elfogatóparancs hírére a minap majdnem 2 százalékot esett a Mol-részvény árfolyama.

Buza János ügyvéd a Hír24-nek elmondta, hogy az európai elfogatóparancs alapján kötelező a magyar rendőrségnek a letartóztatást végrehajtania. Ezek után a Fővárosi Törvényszék bírója dönt a kiadatási kérelemről, annak tekintetében, hogy megalapozott-e az elfogatóparancs. Amennyiben az ebben foglalt tényállás megegyezik a magyar ügyészség által korábban már elutasított kérelemmel, úgy Hernádi Zsoltot nem fogják kiadni Horvátországnak, ha különbözik, akkor kötelező a kiadatás – mondta az ügyvéd.

Háborús bűnös, terrorista és egy rendező

Bár Hernádi még nincs fent az Interpol hivatalos körözési adatbázisában, illusztris társaságba kerülhet (itt lehet megnézni a magyar gyanúsítottakat), érdemes megnézni, kik közé is kerülhet a MOL feje.

Felicien Kabugát nem kisebb bűncselekményért körözik, mint a 800 000 áldozatot követelő ruandai polgárháború nagyjának finanszírozása.

Dawood Ibrahim Kaskar indiai személy terrorszervezet (pl. Al-Kaida) támogatásáért, összeesküvésért, szervezett bűnözésért keresi a nemzetközi rendőrség.

Ugyanakkor hogy azért a vörös körözési lista miatt sem kell folyamatos rettegésben élnie annak, aki rajta van, jól mutatja az a tény, hogy a 80 éves Roman Polanski neve is ott virít a képernyőn, sőt még két fotó is segít a beazonosításában – miközben a fiatalkorú megrontásával vádolt rendező folyamatosan filmez, fesztiválokra jár Európában, s inkább attól fél, nehogy amerikai területre lépjen, mert akkor tényleg rács mögé kerülne (hisz annak idején onnan szökött el a bírósági eljárás kellős közepén).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik