Nagyvilág

Nyugat akcióba léphet Szíriában

Szíria (Szíria)
Szíria (Szíria)

Nyugati hatalmak arról tájékoztatták a szíriai ellenzéket egy hétfői isztanbuli titkos tanácskozáson, hogy napokon belül katonai akciót indítanak Bassár el-Aszad elnök erői ellen - jelentette kedden a megbeszéléseken részt vett forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

“Az ellenzéknek világosan megmondták, hogy akár napokon belül akcióba léphetnek, hogy elrettentsék az Aszad-rezsimet a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, de azt is, hogy továbbra is készüljenek a (szeptemberre tervezett) genfi béketárgyalásokra” – idézte egyik forrását a Reuters.

A hétfői megbeszélés a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet vezetői és tizenegy nyugati állam képviselői között zajlott. A titkos találkozón részt vett Ahmed Dzsarba, az SZNK elnöke és Robert Ford, az Egyesült Államok korábbi damaszkuszi nagykövete, aki az amerikai diplomácia egyik kulcsfigurája a szíriai polgárháború ügyeiben.

Nem a rezsim, hanem a vegyi fegyverek ellen küzdenek

A Reuters forrásai azt is elmondták, hogy a szíriai ellenzék potenciális célpontokat tartalmazó listát adott át a nyugati országoknak. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy az esetleges katonai akció célja csak és kizárólag a vegyi fegyverek bevetésének megakadályozása, nem az Aszad-rezsim megdöntése lesz.

Az állítólag közelgő katonai lépés oka, hogy az ellenzék vádjai szerint az Aszadhoz hű hadsereg a múlt héten gáztámadást hajtott végre Damaszkusz egy külvárosában, több száz ember halálát okozva. Ezzel Aszad egyes nyugati politikusok szerint átlépett egy határt a közel két és fél éve tartó és eddig 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. Damaszkusz szerint viszont a lázadók vetették be vegyi fegyvert.

Az ENSZ hétfőn szakértőket küldött a helyszínre annak megállapítása érdekében, hogy valóban ideggázzal támadott-e a hadsereg, de a szakemberek munkája súlyos akadályokba ütközött, miután hétfőn rálőttek az őket szállító autók egyikére, kedden pedig el kellett halasztaniuk az aznapi vizsgálódást.

Az amerikai hadsereg készen áll

“Megtettük a szükséges előkészületeket, hogy teljesíteni tudjunk bármit, amit az elnök elrendel” – közölte a Bruneiben tartózkodó Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva.

Az amerikai haditengerészet megerősítette hadiflottáját a Földközi-tenger keleti medencéjében, jelenleg négy romboló állomásozik nem messze a szíriai partoktól, lőtávolságukon belül számos szíriai szárazföldi célpont található. A hadsereg a lehetséges légicsapásra is felkészült.

A védelmi miniszter szerint idővel az amerikai hírszerző szolgálatok is egyértelmű bizonyítékokat fognak arra találni, hogy a múlt heti vegyifegyver-támadásért a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim a felelős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik