Nagyvilág

Arányos válaszra számíthat Szíria az ideggáztámadásért

szíria (szíria, ensz)
szíria (szíria, ensz)

Moszkvában aggodalommal fogadták, hogy az amerikai hadsereg kész "beavatkozni" a szíriai konfliktusba. Franciaország viszont arányos választ ígért a szíreknek, a törökök pedig ENSZ-felhatalmazás nélkül is részt vennének egy Szíria elleni akcióban

Bizonyos washingtoni körök – beleértve azokat, amelyek egyre aktívabban szólítanak katonai beavatkozásra “az ENSZ megkerülésével” – nyíltan kísérletet tesznek arra, hogy semmibe vegyék a közös orosz-amerikai törekvéseket a válság békés rendezésének szentelt nemzetközi konferencia összehívására – fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával folytatott telefonbeszélgetése során.

Lavrov arra szólította fel Washingtont, „tartózkodjon attól, hogy erőszakkal gyakoroljon nyomást a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak és arra törekedjen, hogy normális feltételek jöjjenek létre az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez”.

A francia külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy “arányos válasz” várható az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, amelynek elkövetéséért a damaszkuszi kormányt teszi felelőssé. Elismerte, hogy problematikus az ENSZ felhatalmazásának hiánya, de – mint mondta – minden lehetőség nyitva áll, és csak egy dolog, a semmittevés az, ami elképzelhetetlen számára.

Törökország még akkor is kész csatlakozni egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz, ha az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jut konszenzusra – közölte Ahmet Davutoglu török külügyminiszter. “Ha feláll egy ilyen koalíció, abban Törökország is részt fog venni” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik