Nagyvilág

Bostoni robbantás: újabb halott

Bostoni-merenylet(960x640)(2).jpg (bostoni merénylet)
Bostoni-merenylet(960x640)(2).jpg (bostoni merénylet)

Az egy hónappal ezelőtti merénylet ügyében nyomozó egyik FBI-ügynök lelőtt egy csecsen férfit.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) embere szerdán reggel ölte meg a 27 éves Ibragim Todasevet – az FBI szerint- önvédelemből. A szűkszavú közlemény szerint az “erőszakos konfrontációt” a csecsen fiatalember kezdeményezte kihallgatás közben. A különleges ügynök más bűnüldöző szervek képviselőinek társaságában kérdezgette a férfit egy orlandói házban.
Az FBI emberét kórházba szállították, sérülései nem életveszélyesek.

Todasev egy barátja, Khusn Tamariv elmondta, hogy az FBI kedden mindkettőjüket kihallgatta a bostoni robbantásokkal kapcsolatban három órán át. Szerinte a kivégzett merénylő, Carnajev az április 15-i terrortámadás előtt egy héttel telefonon vagy Skype-on öt percig beszélgetett Todasevvel. Tamariv szerint az FBI a kihallgatás után jelezte: Todasevre további két órára szüksége lenne még és újból be fogják idézni. Szerinte a barátja “megérezte”, hogy le fogják lőni.

Tamariv úgy tudja, hogy Todasevet laza baráti kapcsolat fűzte Carnajevhez, mert mindketten harcművészettel foglalkoztak. A két csecsen alkalmanként találkozott.

Tamerlan Carnajev három nappal a bostoni terrortámadás után belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe és sérüléseibe. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Az ifjabbik fivért börtönkórházban ápolják. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár halálra is ítélhetik.

A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik