Nagyvilág

New Yorkban is robbantani akartak a bostoni merénylők

Times Square (Times Square)
Times Square (Times Square)

Az életben maradt fiú vallomása szerint a Times Square lett volna a következő célpont.

A Carnajev fivérek az akció után New Yorkba akartak menni, hogy ott is merénylet hajtsanak végre – jelentette be csütörtökön New York polgármestere. Michael Bloomberg Dzsohar Carnajev kórházi kihallgatására hivatkozva közölte, hogy Manhattan szívében, a Times Square-en akartak újabb merényletet elkövetni. Az ifjabbik fivér vallomása szerint az ötlet spontán született meg múlt csütörtökön, azon a napon, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közzétette a a biztonsági kamerák felvételeit a gyanúsítottakról.

A megvalósítást az akadályozta meg, hogy a Carnajevek Boston egyik elővárosában tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, miután elraboltak egy terepjárót. Az idősebbik fivér, Tamerlan meghalt a lövöldözésben.

Ray Kelly, New York rendőrfőnöke arról számolt be, hogy a fivéreknek hat pokolgépük maradt a manhattani robbantáshoz: egy olyan, kuktafazékba szerelt szerkezet, amilyenből kettőt a bostoni maraton finisében repítettek a levegőbe, valamint öt csőbomba.

A rendőrség úgy bukkant a merénylők nyomára, hogy az elrabolt terepjáró vezetőjének egy watertowni benzinkútnál sikerült megszöknie, majd felhívnia a 911-et. A fegyveres összetűzés után nem sokkal Dzsohar Carnajev is a hatóságok kezére került.

Az üggyel kapcsolatban egyébként újabb kérdőjel merült fel. Ed Davis bostoni rendőrbiztos ugyanis korábban azt állította, hogy a múlt pénteki őrizetbe vétele előtt több mint egyórás tűzharcot vívott Dzsohar Carnajevvel. Szerdán ugyanakkor két szövetségi hivatalos személy is azt állította egybehangzóan, hogy az ifjabb Carnajevnél nem volt fegyver, amikor elfogták. Ez kérdéseket vet fel a helyszínen leadott lövésekkel és a vádlott sebesüléseivel kapcsolatban.

A kongresszusban csütörtökön folytatódott annak kivizsgálása, hogy vajon az amerikai biztonsági szervek a súlyuknak megfelelően kezelték-e azt az orosz hatóságok által 2011-ben kétszer leadott jelzést, hogy Tamerlan Carnajev iszlamista radikalizálódásának veszélyes következményei lehetnek. Csütörtökön a szenátus hírszerzési bizottsága kapott tájékoztatást a történtekről, zárt ajtók mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik