Nagyvilág

Szitává lőtték az idősebb Carnajevet

Bostoni-merenylet(960x640)(2).jpg (bostoni merénylet)
Bostoni-merenylet(960x640)(2).jpg (bostoni merénylet)

Elkészült a halotti anyakönyvi kivonat: a rendőrök nem kegyelmeztek.

A törzsét és a végtagjait ért lövések, valamint a fején és a törzsén elszenvedett belső sérülések okozták Tamerlan Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet egyik feltételezett elkövetőjének halálát – derült ki a pénteken kibocsátott halotti anyakönyvi kivonatból.

Carnajev holttestét Marylandben élő nagybátyja, Ruszlan Carni szállíttatta el a Boston melletti Worchesterben működő temetkezési vállalkozóval. A Graham Putnam & Mahoney Funeral Parlors nevű cég tulajdonosa kijelentette, hogy a sírhelyet még nem választották ki és nem zárta ki egy második boncolás lehetőségét.

A 26 éves Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra halt meg, miután öccsével, a 19 éves Dzsohar Carnajevvel együtt tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Az ifjabbik Carnajev hatósági források szerint az összecsapás közben egy terepjáróval áthajtott a bátyján, akit a rendőrök letepertek és meg akartak bilincselni. Egyelőre nem világos, hogy a halotti bizonyítvány által említett belső sérüléseket a gépkocsi okozta-e.

A bostoni maraton finisében április 15-én elkövetett kettős robbantásos merényletben, amellyel a Carnajev fivéreket vádolják, hárman életüket vesztették, több mint 260-an pedig megsebesültek. Dzsohar Carnajevet lőtt sebesüléseivel a massachusettsi Devens börtönkórházában kezelik.

A nyomozók pénteki bejelentése szerint Tamerlan Carnajevnek a Bostonhoz közeli Cambridge-ben található lakásában három helyen, a konyhaasztalon, a mosogatóban és a fürdőkádban is robbanóanyagnyomokat találtak. Özvegye, a 24 éves Katherine Russell ügyvédjén keresztül azt közölte, semmit sem tudott a készülő merényletről.

Dzsohar Carnajev vallomása szerint a fivérek csak egy-két nappal a bostoni maraton előtt döntöttek úgy, hogy a sportrendezvényen követnek el terrortámadást. Eredetileg a július 4-i ünnepségeket tervezték célba venni, ám a tervezettnél előbb készültek el a pokolgépekkel.

A hatóságok szerint a két Carnajev önállóan hajtotta végre a merényletet, de még mindig vizsgálják annak lehetősét, hogy nem kaphattak-e segítséget valamelyik radikális, esetleg külföldi terrorszervezettől. A héten őrizetbe vették az ifjabbik Carnajev három volt diáktársát, akik akadályozni próbálták a nyomozást, de a terrorcselekményhez nem volt közük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik