Nagyvilág

Játékautó-távirányítóval gyilkoltak

Bostoni merénylet (boston)
Bostoni merénylet (boston)

Valószínűleg egy jemeni magazinból tanultak meg bombát készíteni a bostoni robbantók.

Játékautó-távirányítót használtak a Carnajev fivérek a két pokolgép felrobbantására a bostoni maratonon – közölték nyomozók szerdán a washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságában.

Ebből arra következtetnek, és a fiatalabb fivér is ezt mondta, hogy a pokolgép készítésének módját a (jemeni) Inspire magazinból tanulták meg – mondta Ruppersberger demokrata képviselő. A cikk címe ez volt: „Hogyan készíts pokolgépet anyu konyhájában?”

Az Inspire folyóiratot Anvar al-Avlaki prédikátor, a jemeni al-Kaida amerikai állampolgársággal is rendelkező vezetője alapította. Avlakival egy amerikai dróntámadás végzett.

Ruppersberger megerősítette, hogy a fivérek az általuk használt robbanóanyagnak legalább egy részét egy New Hampshire-i petárdaboltban vásárolták. „Az idősebb bement a boltba, és azt mondta: a legnagyobb hatóerejű robbanószert kéri, hogy a legnagyobb legyen a durranás” – közölte a képviselő.

Két meg nem nevezett tisztségviselő arról számolt be, hogy az életben maradt fivérnél, Dzsohár Carnajevnél nem volt fegyver, amikor a rendőrök rátaláltak egy hajóban, egy bostoni lakóház udvarán. A hatóságok korábban azt mondták, a rendőrök több mint egy órán át tűzharcot vívtak vele, mire ártalmatlanná tudták tenni.

Az FBI egy korábbi hivatalos nyilatkozata szerint Dzsohar Carnajev egyebek között a nyakán sebesült meg, és ez alapján olyan találgatás is volt, hogy lőfegyverével öngyilkos akart lenni.

Az idősebb fivér, Tamerlan valószínűleg egy 9 milliméteres pisztolyt használt lelövése előtt, mert a helyszínen egy ilyen fegyvert találtak – közölték szintén szerda este a meg nem nevezett tisztségviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik