Nagyvilág

Titkosszolgálatok képezték ki a bostoni robbantót

Bostoni-robbantok(1)(210x140)(2).jpg (bostoni robbantók)
Bostoni-robbantok(1)(210x140)(2).jpg (bostoni robbantók)

Az egyik bostoni merénylőt, az idősebbik Carnajev fivért a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett tanfolyamon képezték ki - közölte szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

A kormányhoz közeli újság birtokába jutottak a grúz kémelhárítás iratai. Ezek – a lap szerint – azt bizonyítják, hogy a Kaukázusi alapítvány nevű grúz szervezet és a Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadó nevével fémjelzett amerikai Jamestown Alapítvány észak-kaukázusi személyeket verbuvált az Egyesült Államok és Grúzia érdekében végzendő munkára. Néhány tanfolyamon részt vett a tavaly januártól júliusig Oroszországban tartózkodó Tamerlan Carnajev is – írta az Izvesztyija Grigorij Csanturija, a grúz kémelhárítás ezredesének jelentésére alapozva.

A Kaukázusi Alapítványt 2008. november 7-én hozták létre, nem sokkal a grúz-oszét konfliktust követően “annak érdekében, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az észak-kaukázusi régióban zajló folyamatokat” – jelentette a grúz kémelhárítás ezredese. Az orosz kaukázusi ország belügyminisztériumában ennek megfelelően Darjal fedőnéven elindítottak egy kémelhárítási műveletet.

A Kaukázusi Alapítvány alapvető feladatai közé tartozott, hogy észak-kaukázusi fiatalokat és az ottani értelmiség képviselőit az Oroszország déli régióiban a bizonytalanság és szélsőséges hangulat fenntartását célzó tevékenység végzésére toborozza – írta az Izvesztyija.

A dokumentum szerint a Kaukázusi Alapítvány a Dagesztánnal határos három azerbajdzsáni járásban fejtette ki tevékenységét, valamint – ahogy a jelentéstevő írta – Csecsenföldön is találtak az alapítvány, valamint a grúz és az amerikai Jamestown alapítványon keresztül Grúziával együttérző embereket, akiket úgymond ártatlan indokokkal meghívtak a kaukázusi köztársaságba (Grúziába) különféle tanfolyamokra. “Ezeken a szemináriumokon toborozzák az oroszokat és készítik fel őket a terrorakciókra” – írta az Izvesztyija

Ajánlott videó

Olvasói sztorik