Nagyvilág

Egyre veszélyesebb az észak-koreai helyzet

Koreai tankok (korea, tank, önjáró löveg, )
Koreai tankok (korea, tank, önjáró löveg, )

A hetek óta háborús propagandát folytató Phenjan újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét. Az ENSZ főtitkára szerint ezzel már „túl messzire ment” a kommunista állam. Még Peking is sajnálatát fejezte ki.

Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd – közölte kedden a KCNA hivatalos hírügynökség az ország atomenergia-ügynökségének szóvivőjére hivatkozva.

A bejelentésre reagálva Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára kijelentette: a Koreai-félszigeten kialakult helyzet már így is túl feszült volt, és ezzel a lépéssel Phenjan túlmegy minden határon. „Az atomfegyverekkel való fenyegetés nem játék” – tette hozzá.

Az észak-koreai atomerőművek újraindításáról szóló hírt Kína, Észak-Korea legfőbb szövetségese sem fogadta kitörő örömmel. A kínai külügyi szóvivő valamennyi érintett felet ismételten nyugalomra és visszafogottságra intett, s a kérdés megfelelő rendezése érdekében sürgette a mielőbbi visszatérést a tárgyalóasztalhoz.

Észak-Korea hetek óta harcias hangot üt meg, és atomcsapásokkal fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan hadiállapotot hirdetett ki, hadseregét, fegyvereit harckészültségbe helyezte. Kína is mozgósította katonáit a Koreai-félsziget térségében, megnövelte létszámukat a közös határ közelében, és készültségbe helyezte légierejét is

Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kína és Észak-Korea közötti védelmi szerződés értelmében Pekingnek Phenjan segítségére kell sietnie abban az esetben, ha támadás éri.

Peking azonban az utóbbi hónapokban – az észak-koreai műholdfellövésnek álcázott rakétakísérlet és a legutóbbi, immár harmadik föld alatti kísérleti atomrobbantás után – a korábbinál sokkal hűvösebb magatartást tanúsított szomszédjával szemben.

A kínai média szokatlan módon arról is cikkezett, hogy „Pekingnek el kellene engednie Phenjan kezét”, mivel Phenjan rendre figyelmen kívül hagyta egyetlen támogatójának, Kínának a kéréseit és intelmeit.

A legfrissebb kínai szakvélemények egy része szerint az Egyesült Államok katonai fellépését Peking nem tartja magára nézve veszélyesnek, s vannak, akik úgy vélik, az amerikai katonai erő jelenléte a Koreai-félszigeten szükséges Észak-Korea „féken tartása” céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik