Nagyvilág

A britek és a franciák is a melegházasságon vitáznak

melegek(960x640)(1).jpg (melegek)
melegek(960x640)(1).jpg (melegek)

Ha toleránsok, bukhatnak a kormányzó brit konzervatívok. A párizsi törvényhozók vastapsban törtek ki.

Valóságos lázadás tört ki a kormányzó brit Konzervatív Párt tagsága és szavazói körében az azonos neműek házasságának tervezett engedélyezése miatt. Szombati londoni sajtóértékelések szerint olyan mértékű a tervezet választói elutasítottsága, hogy az önmagában kérdésessé teheti a konzervatívok kormányon maradását a következő választások után.

A “Koalíció a házasságért” nevű, az azonos neműek házasságának lehetővé tétele ellen küzdő kampánycsoport megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint azok közül, akik a legutóbbi, 2010-es választásokon a Konzervatív Pártra szavaztak, 20 százalék “biztosan nem” voksolna ismét a pártra a törvénymódosítás parlamenti elfogadása esetén.

Több ezer dezertőr

A Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt már 2010-ben sem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy abszolút többséget szerezzen az alsóházban és önállóan alakíthasson kormányt. A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap szerint – amely szombaton ismertette a közvélemény-kutatás eredményeit – a felmérés arra vall, hogy a választói megosztottság miatt a konzervatívok ellenzékbe szorulhatnak a következő választások után.

Egy másik vezető konzervatív brit napilap, a The Times szombati beszámolója szerint a választók mellett a Konzervatív Párt aktivistái is “tömegesen” fordítanak hátat a pártnak az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó kormányzati tervek miatt. A lapnak nyilatkozó tory képviselők szavaiból kitűnik, hogy akár ezrekre is rúghat a “dezertőrök” száma.


Fotó: Neményi Márton

A lap által megszólaltatott egyik konzervatív alsóházi képviselő úgy fogalmazott, hogy “súlyos a lázongás a mezei tagság körében, szivárognak el az emberek” a pártból.

Pap előtt is

A törvénymódosítás, amelyről várhatóan még ebben a hónapban szavaz az alsóház, bizonyosra vehető elfogadása után lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár egyházi szertartás keretében házasodjanak. A törvényjavaslat ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási szertartás keretében.

A jelenleg hatályos angol-walesi családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással, de ezt a kapcsolatot a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak. Ezen változtatna kiterjesztő jellegű módosítással a kormány jogszabálytervezete.

A változtatás a konzervatívok megosztottsága ellenére várhatóan kényelmes többséggel átmegy, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt is egyöntetűen támogatja a módosítást.

A franciáknál is ez a téma

Párizsban is fókuszban ez a téma. Hangos incidensekkel teli, több órás vita után szombaton elfogadta a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés.

A Házasodhasson mindenki! című kormánypárti törvényjavaslat legfőbb, egyes számú paragrafusát, amely kimondja, hogy a házasság “két különböző vagy azonos nemű ember között” létrejövő egység, a képviselők 249 igen szavazattal 97 nem ellenében hagyták jóvá.

A szocialista törvénytervezet kedd óta zajló, felfokozott hangulatú vitája várhatóan még heteken át folytatódik, miután a jobboldali ellenzék 5300 módosító indítványt nyújtott be. A kormánypárt február tizenkettedikére tervezi az ünnepélyes szavazást a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformról.

A szocialista, a kommunista és a Zöld frakció egységesen támogatta a cikkelyt, amely Francois Hollande államfő egyik legfőbb választási ígérete volt az elnökválasztási kampányban. A jobboldali és centrista ellenzékből két képviselő igennel, a többiek nemmel szavaztak.

Vastaps

A szavazást követően a kormánypárti képviselők felálltak és ritmusos taps kíséretében azt skandálták: “Egyenlőség, egyenlőség!”

“Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy az első lépés megtörtént” – mondta a nemzetgyűlésben a tervezetért felelős tárca vezetője, Christiane Taubira igazságügyi miniszter. Hozzátette: “Eztán mindenki szabadon megválaszthatja azt a partnert, akivel közös jövőt szeretne építeni.”

Philippe Gosselin, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szónoka szerint “a kormány olyan társadalom mellett kötelezte el magát, amely a jobboldal számára nem kívánatos”. “Ma a házasság és az örökbefogadás, holnap a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság kérdése (lesz) napirenden” – fogalmazta meg a képviselő a törvénytervezetet ellenzők félelmeit.

A szocialista javaslatban szerepel az örökbefogadás engedélyezése az azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény márciusban esedékes módosítási javaslatához csatolta.

Béranyák

A béranyaság Franciaországban nem engedélyezett, de a hét elején az igazságügyi minisztérium körlevélben kérte az illetékes hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a francia állampolgárság megadását a francia apától béranya által külföldön született gyermekek számára. Ez az ellenzék részéről óriási felháborodást kiváltó intézkedés mintegy száz, francia családban élő hontalannak számító gyermeket érintene. A kormány ugyanakkor jelezte: nem tervezi a béranyaság legalizálását.

A legfőbb cikkely elfogadása ellenére a melegházasságot ellenzők által szervezett megmozdulások folytatódnak, szombaton mintegy kilencven tüntetést rendeznek országszerte. A nemzetgyűlésben a kormánypártok eddig minden ellenzéki módosító indítványt elutasítottak. Miután az ellenzék parlamenti obstrukcióval próbálja meg hátráltatni a törvény elfogadását, a kormánypárti módosításokat az utolsó pillanatban visszavonták.

A baloldali képviselők nem szólnak hozzá a vitához, amelyet a miniszter egyedül folytat éjjel-nappal az ellenzékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik