Nagyvilág

Orbán Moszkvában – az LMP seftelést sejt

orbán-autó (orbán viktor)
orbán-autó (orbán viktor)

A miniszterelnök vezette magyar delegációt csütörtök délután a Kremlben fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A magyar küldöttségnek tagja többek között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tervezett program szerint Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor délutáni szűk körű megbeszélése után plenáris tárgyalást tart a magyar és az orosz fél. Ezen utóbbi részről jelen lesz Putyinon kívül mások mellett a mezőgazdasági miniszter, továbbá három orosz nagyvállalat, a Gazprom, a Roszatom és a Vnyesekonombank elnöke is.

Orbán Viktor az orosz elnök meghívására érkezett egynapos munkalátogatásra Moszkvába. Megbeszélésük fő témái várhatóan energetikai kérdések – azon belül is a Déli Áramlat földgázvezeték helyzete -, valamint közlekedési ügyek lesznek.

Orbán Viktor legutóbb 2010 novemberében járt Moszkvában, és szintén Putyinnal tárgyalt, aki akkor a miniszterelnöki posztot töltötte be.

Elemi érdek

Mint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek múlt héten adott interjúban hangsúlyozta, Magyarország elemi érdeke, hogy az Oroszországgal, második legfontosabb kereskedelmi partnerével kialakított modern, a XXI. századhoz méltó együttműködése tovább fejlődjön.

A kabinet célja az is, hogy a magyar villamosenergia-felhasználásban a jelenleginél jóval nagyobb részt biztosítson a paksi erőmű. Ehhez azonban egy óriási beruházásra van szükség, de mivel még nem történt pályázatkiírás, nem zajlottak konkrét tárgyalások, „minden híresztelés idő előtti” – mondta a politikus.

Közben a szocialisták a moszkvai út alkalmából a kormányfő eddigi kijelentéseire emlékeztetnek. Az MSZP-s dumagyűjteményt itt elolvashatja!

Az LMP szerint „Orbán Viktor titokban seftel az ország energiaellátási és környezeti biztonságával Putyin elnökkel. Ezen a titokban tartott, átláthatatlan alkun Magyarország biztosan csak veszíthet. Az előjelek aggasztóak: Oroszország már ajánlatot tett a paksi atomerőmű-bővítés kivitelezésére és finanszírozására, ami Magyarországot további hosszú évtizedekre kiszolgáltatná az orosz érdekeknek”.

Az ellenzéki párt felszólítja a miniszterelnököt, biztosítsa a tárgyalások tartalmának nyilvánosságát, a döntésbe vonja be a parlament szakbizottságait, ne kössön parlamenti felhatalmazás nélkül az ország érdekeivel ellentétes, titkos alkut az orosz elnökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik