Nagyvilág

Orbán lekerülne a szégyenpadról

orbán viktor brüsszelben (orbán viktor, josé manuel barroso, )
orbán viktor brüsszelben (orbán viktor, josé manuel barroso, )

Magyarország számára nem politikai, nem gazdasági, hanem erkölcsi kérdés kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól mondta a magyar kormányfő Brüsszelben.

A magyar államháztartás hiánya 2011-ben és 2012-ben is a 3 százalékos határérték alatt volt, és 2013-ban is alatta lesz – emelte ki Orbán Viktor.

“Szégyelljük természetesen, de az igazság az, hogy Magyarország 2004 óta túlzottdeficit-eljárás alatt van (…) én mindent megtettem, és a magyarok is megtettek az elmúlt három évben, hogy erről a szégyenpadról lekerüljünk” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, bízik abban, hogy “meggyőző bizonyítékok esetén” 2013-ban Magyarország kikerül az eljárás alól.
“Szeretnénk ettől a múlttól és a múlt árnyékától megszabadulni. Vissza akarunk térni a megbízható, kiszámítható és respektált országok körébe a költségvetési gazdálkodás szempontjából is” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök bejelentette: Magyarország március végén jelöli ki azt a menetrendet, amely szerint közeledni fog a bankunió egyes elemeihez.

„Hitel nem kell”

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalások kapcsán elmondta: elég régóta mennek már a tárgyalások, minden fél mindent tud egymásról, tisztázatlan körülmények nincsenek. Magyarország képes a piacról finanszírozni magát, az IMF-től pedig úgynevezett rugalmas hitelvonalat szeretett volna kapni, amely biztonsági hálóként szolgálhatott volna, de ezt egyelőre nem kapta meg.

“Többre nincs szükségünk. Hitel nem kell” – szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette, hogy az álláspontok nem közeledtek, de amíg az EU és az IMF nem utasítja el, addig Magyarország kérése érvényben marad.

“Nem minden ügyben tudtam megvédeni Magyarország álláspontját” – mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy az Európai Bíróság novemberben úgy döntött, sérti az uniós diszkrimináció tilalmának elvét az a törvény, amely azt írta elő, hogy a bíráknak 63 éves korukban kötelezően nyugdíjba kell vonulniuk.

Orbán Viktor arról is fontosnak tartotta biztosítani José Manuel Barrosót, hogy a magyar nép európai tudattal, identitással és elkötelezettséggel rendelkezik, és a magyarok nem kérnek mást, csak tisztességes bánásmódot.

Focibírónak érzi a bizottságot elnöke

José Manuel Barroso elmondta: legutóbb tavaly áprilisban találkozott ilyen hivatalos formában Orbán Viktorral, azóta pedig sok minden történt. “Sikeresen működtünk együtt azokban a jogi kérdésekben, amelyek aggodalmat keltettek a bizottságban az uniós jog megsértése miatt. Örömmel tölt el, hogy lépésről lépésre, egyik ügyben a másik után találjuk meg a megoldást” – fogalmazott a bizottság elnöke. Bizonyos félreértések eloszlatása érdekében ki kell emelnie: a bizottságnak joga és kötelessége is biztosítani, hogy minden uniós intézmény és tagállam tiszteletben tartsa az uniós jogot. A kötelezettségszegési eljárás nem politikai támadás – jelentette ki Barroso.

“Olyanok vagyunk, mint egy futballbíró (…), még a világ legjobb játékosai sem tudnának jó meccset játszani jó bíró nélkül. Ebben a játékban a bizottság a bíró. Nem mi mondjuk meg, melyik csapat a jobb” – érzékeltette az Európa Bizottság szerepét a brüsszeli testület portugál vezetője.

Kijelentette: tudja, hogy sok gazdasági intézkedés nehézséget okoz a magyarok számára, de rendezett költségvetés nélkül nincs bizalom, anélkül nincs befektetés, befektetés nélkül pedig nincs növekedés.
“Üdvözlendő a magyar kormány erőfeszítése és elkötelezettsége, hogy a hiányt jóval a GDP 3 százaléka alatt tartsa, de arra kértem a miniszterelnököt, hogy jobban figyeljen oda a kiigazítások minőségére” – fogalmazott José Manuel Barroso.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik