Nagyvilág

Erről tárgyal Orbán Putyinnal

putyin (putyin)
putyin (putyin)

Egynapos munkalátogatásra Moszkvába utazik ma a kormányfő, és tárgyal az orosz elnökkel.

Megbeszélésük fő témái várhatóan energetikai kérdések – azon belül is a Déli Áramlat földgázvezeték helyzete -, valamint közlekedési ügyek lesznek. Orbán Viktor Vlagyimir Putyin meghívására tesz egynapos látogatást az orosz fővárosban.

Mint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek múlt héten adott interjúban hangsúlyozta, Magyarország elemi érdeke, hogy az Oroszországgal, második legfontosabb kereskedelmi partnerével kialakított modern, a XXI. századhoz méltó együttműködése tovább fejlődjön.

A kabinet célja az is, hogy a magyar villamosenergia-felhasználásban a jelenleginél jóval nagyobb részt biztosítson a paksi erőmű. Ehhez azonban egy óriási beruházásra van szükség, de mivel még nem történt pályázatkiírás, nem zajlottak konkrét tárgyalások, „minden híresztelés idő előtti” – mondta a politikus.

Orbán Viktor legutóbb 2010 novemberében járt Moszkvában, és szintén Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, aki akkor a miniszterelnöki posztot töltötte be.

Már két évvel ezelőtt is arról írtunk, hogy lenne igény a régi jó partneri viszony felélesztésére, kölcsönös orosz-magyar gazdasági együttműködésre, persze csakis szigorúan piaci alapon. Az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének vezetője, Leonyid Shurygin akkor azt mondta: a hagyományos energetikai, gépipari, mezőgazdasági, gyógyszeripari együttműködésen kívül új területeken, például a nanotechnológiás fejlesztésekben, a napelemes megoldások átvételében is van lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik