Belföld

LMP: Orbán „titokban seftel”

Jávor Benedek (jávor benedek)
Jávor Benedek (jávor benedek)

Míg Bulgáriában a lakosság, nálunk a kormány dönt atomerőmű-építési terveiről – emlékeztetett az ellenzéki párt.

Az LMP szerint „Orbán Viktor titokban seftel az ország energiaellátási és környezeti biztonságával Putyin elnökkel. Ezen a titokban tartott, átláthatatlan alkun Magyarország biztosan csak veszíthet. Az előjelek aggasztóak: Oroszország már ajánlatot tett a paksi atomerőmű-bővítés kivitelezésére és finanszírozására, ami Magyarországot további hosszú évtizedekre kiszolgáltatná az orosz érdekeknek”.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke tudatta: Magyarországnak jelenleg nincs 4000 milliárd forintja új erőművi blokkok építésére, bankok sem finanszírozzák a bizonytalan megtérülésű projektet. A kormány pénzügyi konstrukciója keretében Moszkva a beruházásért tulajdonrészt szerezne a paksi erőműben. A nukleáris biztonság ilyen kiszolgáltatása egy olyan államnak, amely nem az üzleti és politikai döntések tisztaságáról ismert, különösen veszélyes.

Bár a pályázatot még ki sem írták, az orosz Roszatom annyira biztos a győzelemben, hogy a közelmúltban irodát nyitott Budapesten. Az egész azért érthetetlen, mert az Orbán-kormány szabadságharca során százmilliárdokat költ a külföldi tulajdon visszaszorítására a Mol-részvények vagy az E.On gázüzletágának megvásárlásakor – írta Jávor Benedek.

Magyarország a paksi fűtőelemeket jelenleg is Oroszországból importálja, és a földgáz nagy részét is onnan szerzi be, így energiafüggőségünk tovább fog romlani az alkuval. A mostani Putyin-Orbán alku egyik tétje az lehet, hogy némi árengedményért az importgázra szabad kezet adnánk az oroszoknak az atomerőmű-beruházásban. Ha így lesz, akkor a kormány rövid távú politikai előnyökért áruba bocsátja az ország energetikai, nukleáris biztonsági, nemzetbiztonsági és környezeti érdekeit, lemondva az orosz piactól és az energiaimporttól való függőségünk csökkentéséről, és a megújuló és növekvő energiahatékonyságnak is fontos szerepet biztosító, fenntartható energiastratégia megvalósításáról.

Az LMP felszólítja a miniszterelnököt, biztosítsa a tárgyalások tartalmának nyilvánosságát, a döntésbe vonja be a parlament szakbizottságait, ne kössön parlamenti felhatalmazás nélkül az ország érdekeivel ellentétes, titkos alkut az orosz elnökkel. Kezdjen azonnali hatállyal nyilvános vitát Magyarország hosszú távú energiaellátásáról és a külső függőség csökkentésének lehetőségeiről. Három év ígérgetés után induljanak végre érdemi, energiamegtakarítást és munkahelyteremtést egyszerre eredményező épületfelújítási programok. Terjesszék be és fogadják el a parlamentben a megújuló energiaforrásokról szóló, évek óta ígérgetett törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik