Nagyvilág

Felmentették a Gripen-lobbistát

mensdorff-pouilly (alfons mensdorff-pouilly, )
mensdorff-pouilly (alfons mensdorff-pouilly, )

Felmentette a vadászgép-beszerzésekhez kapcsolódó pénzmosás vádja alól Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletembert csütörtökön egy bécsi bíróság.

A BAE Systems brit fegyverkonszern volt ausztriai, magyarországi és csehországi tanácsadóját azzal vádolták, hogy egy rejtett céghálózaton keresztül 12,6 millió eurót kapott korrupciós célra.

A vád szerint a pénzmozgások célja az volt, hogy – a vádiratban közelebbről meg nem nevezett – közép- és kelet-európai országokban döntéshozókat vesztegessenek meg. A bíróság nem találta elegendőnek a bizonyítékokat a vád alátámasztására. Egy másik vádpontban, hamis bizonyíték bemutatása miatt két hónap felfüggesztett börtönt szabtak ki rá.

A bíró szerint a vádlottnak kedvezett, hogy több nagy-britanniai tanú nem jelent meg a tárgyaláson és hogy a szigetországban leállították a BAE és Mensdorff elleni eljárást. A beidézett tanúk közül többen kimentették magukat. Az ügy egyik kulcsfiguráját, Mensdorff egykori üzlettársát és “mentorát”, Timothy Landont azért nem tudták a perben meghallgatni, mert 2007-ben elhunyt.

Az ügyészség sokat várt a szintén brit állampolgárságú Mark Cliff vallomásától is. Cliff – Mensdorff volt pénzügyi tanácsadója – a brit korrupcióellenes hatóság (SFO) előtt egy korábbi kihallgatáson azt vallotta, hogy a BAE egy megbeszélésén “harmadik feleknek történő kifizetésekről” beszéltek Mensdorffal, ami korrupciós pénzeket takart. Az osztrák bíróság előtt azonban visszavonta ezt az állítását. Korábbi vallomását azzal indokolta, hogy az SFO “sugalmazó kérdéseket” tett fel neki.
Az ügyész fellebbezést jelentett be, az ítélet ezért nem jogerős.

Mensdorff-Pouillyt Nagy-Britanniában azzal vádolták, hogy 2002. január 1. és 2008. december 31. között “összeesküdött másokkal” egyes közép- és kelet-európai kormányok – köztük Csehország, Magyarország és Ausztria – “ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek” történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására. Nem sokkal az eljárás kezdete után a BAE vádalkut kötött a brit hatóságokkal, aminek következményeként a lobbista elleni eljárást is megszüntették.

Sinku Pál legfőbb ügyészségi tanácsos tavaly szeptemberben a Klubrádió műsorában közölte, a magyar hatóság az osztrák féltől kért tájékoztatást arról, hogy van-e magyar érintettje az ügynek. A bécsi ügyészség decemberben úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy magyar állampolgárok, illetve magyarországi cégek ellen nem folyik nyomozás Ausztriában a Mensdorff-Pouilly üggyel összefüggésben.

Alfons Mensdorff-Pouilly a múlt héten azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy nem vesztegetett meg senkit, csak tanácsokat adott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik