Nagyvilág

Bedobták magukat a nők

női főnök (női főnök, )
női főnök (női főnök, )

A nemi egyenlőség megteremtése érdekében Norvégia újabb és újabb intézkedéseket húz elő a kalapból. Az apakvóta, azaz a kispapáknak járó szülési szabadság után az elmúlt években a vezető testületi női kvóta bevezetése hozott forradalmi változásokat a skandináv országban, melyet több nyugat-európai ország is átvett.

Cecilie 44 éves. Divatos frizura, divatos blézer, iPadje az ölében. Kérdés nélkül kisegíti egy kis apróval az oslói Continental Hotel halljába egy forró kávéra betérő hajléktalan asszonyt. Csillogó szemmel mesél a munkájáról, és arról a kétéves programról, melynek elvégzésével vezetői pozícióba kerülhetett: egy újrahasznosítással foglalkozó cégnél lett minőségigazgató. Amikor arról kérdezem, hogyan fogadják a férfi beosztottjai, hogy egy nő dirigál nekik, a szája lebiggyed. Nagyokat sóhajtva bevallja, hogy sok férfi kollégája egyáltalán nem kedveli őt, nehezen emésztik meg, hogy egy nő a főnök, s gyakran adódnak emiatt konfliktusai. Aztán újra visszatér a szemébe a csillogás, amikor arról beszél, hogy a tűzoltóként dolgozó, nála idősebb férje mennyire büszke rá, s egyáltalán nincs odahaza feszültség, hogy ő vezetőként havonta jóval többet visz haza, mint a párja.

Akárhogy is, Cecilie javítja a statisztikai adatokat, amit a 2003-ban elfogadott női kvótáról szóló törvény tett lehetővé. Norvégiában ugyanis hosszú ideig átlagon aluli volt a nők aránya a vezetőtestületekben, vezetői pozíciókban. A norvég szabályozás (miszerint 60-40 legyen a férfi-női arány a vezetőtestületekben) mindenesetre nagyon fontos motorja lett a nemi egyenjogúság megteremtése érdekében hozott lépéseknek.

Fotó: Northfoto

Jött, látott és győzött a női kvóta

De ugorjunk csak vissza 2003-ra, amikor is Norvégia úttörőként előrukkolt a vezetőtestületi női kvótával, amely azóta számos más európai országban (pl. Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban) elterjedt. A női kvóta ötlete egy négygyermekes, konzervatív politikusasszony, a korábbi kereskedelmi és ipari miniszter, Ansgar Gabrielsen fejéből pattant ki, s ötletén még a saját miniszterelnöke is meghökkent. Ám Ansgar nemcsak őt győzte meg, hanem az egész kormányt, sőt meglepő módon hamarosan valamennyi norvég párt felsorakozott a kezdeményezése mögött.

A kormány azzal érvelt, hogy a női kvóták, ahogy a politikai, úgy az üzleti szférában is jól működnének. Norvégiában ugyanis 1986 óta – amikor Norvégiának először lett női miniszterelnöke, Gro Harlem Brundtland személyében – legalább 40 százalékban képviselteti magát a gyengébbik nem a kabinetben, sőt a jelenleg regnáló kormány ezt még túl is teljesítette. Jens Stoltenberg (második) kabinetjében ugyanis rekordszámú nő van: a kormányát 10 férfi és 10 női miniszter alkotja.

Szorgalmasabbak, tanultabbak

Amikor 2003-ban elfogadták azt a törvényt, amely 2008-ig adott időt a tőzsdei vállalatoknak, hogy igazgatótanácsaik összetétele elérje a legalább 40 százalékos női jelenlétet (miközben a törvény bevezetésekor még csak 9 százalékos volt!), a nők szorgalmát és tehetségét hozták fel mézesmadzagként. A norvég kormány ugyanis amellett kardoskodott, hogy a nők tanultabbak (jelenleg 61 százalék a nők aránya az egyetemeken – szerk.), megfontoltabbak, nem csak a magas fizetés és az év végi bónusz hajtja őket, az pedig, hogy bizonyos dolgokat más szemlélettel közelítenek meg, akár a vállalat működésén, teljesítmény is javíthat.

Fotó: Northfoto

A kabinet a forradalmi törvénnyel azonban korántsem aratott osztatlan sikert az érintettek körében. Ehhez minden bizonnyal a túl erőszakos nyomás is közrejátszott, hiszen a női kvóta mellőzésével az adott vállalatnak komoly büntetéssel, szankciókkal vagy éppenséggel a bezárás veszélyével is szembe kellett néznie. S, hogy mentsék az irhájukat, egyes cégek úgy próbálták meg ezt kijátszani, hogy megváltoztatták a jogi státuszukat, megúszva a törvény rájuk vonatkozó passzusát.

Mindenesetre a törvény szépen hozta az elvárt eredményeket: 2011-ig több mint hatszorosára nőtt a nők aránya a norvég vállalatok élén. Norvégia most azt fontolgatja, hogy kiterjeszti a tőzsdei nagyvállalatoknál előíró 40 százalékos női kvótarendszert a kisebb cégekre is, hiszen ott csak 17-20 százalékos a jelenlegi kvóta.

Vállalatokat toboroznak

A Norvég Vállalkozók Szövetsége (NHO) ugyanis azt hangoztatja, hogy még több nőnek kellene jelen lennie a vezetőtestületekben és a menedzseri pozíciókban. A norvég vezetőtestületek többségében ugyanis még ma is férfiuralom van, és az oslói tőzsdén jegyzett vállalatoknak csupán 2 százalékánál van női igazgató.

Az NHO „Female Future” (Női jövő) névre keresztelt programja a legnagyobb olyan kezdeményezés Norvégiában, amely vezetői posztok betöltésére biztatja a nőket. A projektet 2003-ban indították, s azóta 1300 nő vett részt benne. „A programunkban részt vett nők 62 százaléka – a kétéves program révén – vagy vezetői pozícióhoz jutott (akárcsak a fentebb bemutatott Cecilie – szerk.), vagy pedig feljebb jutott a ranglétrán” – büszkélkedett Kristina Jullum Hagen, az NHO tanácsadója. Mint mondja, a program során sok figyelmet fordítanak a nők vezetői, retorikai, valamint kapcsolatépítési képességének a fejlesztésére, valamint arra, hogy motiválják őket menedzseri és vezetői posztok megszerzésére. „A programunk nem nőket toboroz, hanem vállalatokat. Olyan vállalatokat, amelyek nem zárkóznak el a fiatal, tehetséges nők alkalmazásától, és szívesen felvennék őket döntéshozó pozíciókba, vezetőtestületbe” – emelte ki a „Female Future” projektről, amelynek az elvégzése toppozíciókkal kecsegtet.

Fotó: Northfoto

Jönnek az óvó bácsik

A női vezetők csekély száma (4 főnökből 3 ma is még férfi) mellett egy másik probléma is sújtja a norvég munkaerőpiacot, mégpedig a szegregáció. A  „lányoknak baba, fiúknak puska” gyerekkori mintája felnőttként a munkavállalásnál is megmutatkozik: míg a férfiak elsősorban a magán-, addig a nők az állami szektorban (pl. egészségügy, oktatás) dolgoznak. Míg a nők 80 százaléka nőies munkakörben dolgozik (pl. általános iskolai tanár, nővér, titkárnő, takarítónő, könyvelő), addig a férfiak férfias állásokat töltenek be (pl. taxi-, teherautósofőr, műszerész, informatikus, ács, építőmunkás, villanyszerelő, menedzser, orvos, gondnok).

„Még mindig nagyon erős a szegregáció a munkaerőpiacon, ezen pedig ösztöndíjprogrammal igyekszik a norvég kormány változtatni” – magyarázza Kristina Jullum Hagen. Azaz ha a fiúk olyan foglalkozást választanak, amelyet főleg a gyengébbik nem ural, komoly állami támogatásban részesülnek, s persze fordítva is.

Így történhetett meg, hogy Oslo leggazdagabb külvárosának, Baerumnak az egyik legújabb óvoda-iskola komplexumában nézelődve hirtelen egy „óvó bácsival” találom szembe magam. Hans inkább tűnik egy megszeppent egyetemistának, mint a kicsikre felügyelő szakembernek. Ám a látszat csal. Mint Gunn Ardal, a Hundsund óvoda vezetője lelkesen újságolja nekem, az egyedüli óvó bácsijuk nagyszerűen helyt áll a kisgyerekek között, remek mintául szolgál a kicsiknek – különösen a kisfiúknak –, akik egyszerűen imádják. A főnökasszony pedig bízik abban, hogy az ösztöndíjprogram révén Hanst idővel még több társa követi ezen a pályán, az óvodások legnagyobb örömére.

Olvassa el a Norvégiával foglalkozó cikksorozatunk korábbi részeit. Az első részből kiderül, hogyan küzd Norvégia a nők elleni erőszakos cselekmények és a családon belüli erőszak ellen, míg a második részben arról olvashat, miért kap egy norvég kispapa 12 hét szülési szabadságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik