Nagyvilág

Nőtt a pancsolt alkohol áldozatainak száma

alkohol (alkohol, cigaretta, )
alkohol (alkohol, cigaretta, )

A szeptemberben kezdődött metil-alkohol-mérgezési hullámnak már 36 halottja van Csehországban.

A két legutolsó halálesetet az észak-morvaországi Frydek-Místekből és Ostravából jelentették. A laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy mindkét esetben a pancsolt alkohol volt a halál oka.

Még legalább öt személyt kezelnek az észak-morvaországi kórházakban alkoholmérgezéssel. Helyi források szerint a pancsolt alkoholt korábban vették meg a boltokban az áldozatok.

A cseh hatóságok ismételten felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy csak ellenőrzött forrásokból származó szeszes italt fogyasszon. Becslések szerint ugyanis még legalább 10 ezer liter mérgezett alkohol lehet a lakosság körében vagy esetleg különféle raktárakban.

A metil-alkohol-mérgezési ügyben eddig mintegy 60 ember ellen emeltek vádat; közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, a vádlottak 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak.

Az alkoholmérgezések nyomán a cseh kormány szeptember 14-én betiltotta tömény szesz forgalmazását, a döntés két hétig volt érvényben. A lakosság nagy többsége a tiltás feloldása után is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.

A kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani piacokon vagy utcai kioszkokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik