Élet-Stílus

Így öl a metil-alkohol

alkohol (alkohol, )
alkohol (alkohol, )

Sűrű, átlátszó, és a megtévesztésig hasonlít a "sima" változathoz, csakhogy a metil-alkoholból már kevés is halálos.

A metil-alkohol (metanol, faszesz, CH3OH) nagyon hasonló az etil-alkoholhoz – mely az alkoholos italokban található meg -, ugyanolyan sűrű, átlátszó folyadék. Ipari felhasználásban szélvédőfolyadékot gyártanak belőle és különféle oldószereket, illatszereket, fagyásgátlót, denaturált szeszt, illetve sajnos italok hamisítására is használják. Ez utóbbi azért veszélyes, mert a szervezet ugyanúgy próbálja lebontani, mint az etil-alkoholt, de ebben az esetben súlyosan mérgező anyagok keletkeznek.

A szeszes italokban mindig található minimális, egészségre ártalmatlan mennyiségben metil-alkohol, ez ellenőrzött körülmények között nem is jelent problémát, ez esetben is a házi főzés, illetve az italhamisítás jelenti a legfőbb veszélyt.

Miért veszélyes?

Ha valaki tisztán iszik a mérgező alkoholból, az egy deci után nagyon gyorsan halált okozhat – megfelelő segítség nélkül. Kisebb mennyiség is veszélyes: a metil-alkohol a szervezetben ugyanis formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg. Emellett károsítja a májat, tartós vakságot okozhat (a formaldehid gátolja a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét, így a sejtek elpusztulnak), és erős idegméregként tartjuk számon. Ráadásul a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a vele való ilyen típusú érintkezés is veszélyes lehet.

Ha szeretné tudni, mit tegyen metil-alkohol-mérgezés esetén, kattintson ide.

Forrás:

Gyilkos italok az északi szomszédoknál: így öl a metil-alkohol (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik