Nagyvilág

Hagyják futni Kadhafi focista fiát

Szabadon távozhat Nigerből Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető egyik fia, a nemzetközi körözés alatt álló Szaadi Kadhafi - közölte az ügyvédje pénteken.

Nick Kaufman az amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy levelet kapott a nigeri külügyminisztertől, s ebben az áll, hogy nincs akadálya Szaadi távozásának, feltéve, hogy egy másik állam hajlandó befogadni.

Szaadi tavaly menekült Nigerbe, amikor összeomlott apja rendszere. Kaufman szerint azóta gyakorlatilag házi őrizetben élt. Az új líbiai vezetés kérte a kiadatását, és az Interpolon keresztül is körözteti, de Niger elutasította a kérést. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem emelt vádat ellene. Tavaly decemberben a mexikói hatóságok felszámoltak egy hálózatot, amely az országba akarta menekíteni Szaadi Kadhafit.

Az új líbiai vezetés azt állítja, hogy a Kadhafi-fiú korábban, az ország labdarúgó szövetségét vezetve erőszakkal, illetve megfélemlítéssel szerzett meg különböző javakat. Szaadi Kadhafi korábban focista volt: 2003-ban az olaszországi Perugia labdarúgója lett, de nem sokat járt a klub pályáján. Még abban az évben nyolc hónapra felfüggesztették, mert anabolikus szteroidot találtak a szervezetében. 2004-ben felhagyott a futballkarrierrel. Egy időben a hadsereg egyik elitegységét vezette.

Az ő esetével szemben Mauritánia szerdán kiadta a líbiai hatóságoknak Abdalláh asz-Szenúszit, Kadhafi kémfőnökét és sógorát, akit Líbián kívül a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is körözött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik