Nagyvilág

Elfogása közben meghalt Kadhafi

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2011. 10. 20. 13:42

Az elűzött líbiai vezető az elfogásakor szerzett sebesüléseibe halt bele. A cikkben megrázó kép látható.

Korábban a témában:

Ünneplés Budapesten

A Stefánia úton lévő líbiai nagykövetség előtt mintegy 15-20 fős csoport ünnepli Kadhafi halálát. A követség épületének kerítésére színes lufikat (zöld, fekete, piros színűeket) akasztottak, az út szélén parkoló autóból pedig arab induló zene szól.

Titkos helyen a holttest

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács tisztségviselőinek elmondása szerint Kadhafit menekülés közben fogták el, amikor egy konvojjal megpróbálta elhagyni szülővárosát, a több hete ostromlott Szirtet. A beszámolók szerint Kadhafi mindkét lábán, és egy beszámoló szerint a fején is megsebesült, és súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az elűzött líbiai vezető később belehalt sérüléseibe – közölte az ÁNT több tisztségviselője is újságírókkal.

Kadhafi holttestét a Reuters értesülései szerint Miszrátába szállították, és biztonsági okokból egy titkos helyre viszik. Az Al Arabija beszámolója szerint a holttest megérkezett a városba, és engedélyt kaptak arra, hogy lefilmezzék.

Halálát hivatalosan még nem erősítették meg. Az ÁNT vezetője azonban már közölte, hogy beszédet fog intézni a líbiai néphez.Tripoliban viszont már hatalmas ünneplés tört ki a Kadhafi haláláról szóló hírek hatására – közölték a líbiai fővárosban lévő külföldi tudósítók.

Ki is volt Kadhafi? Itt elolvashatja a diktátor életrajzát>>>

Az első beszámolók szerint a Kadhafit szállító konvojt NATO-gépek bombázták. A NATO később megerősítette, hogy harci gépeik támadást hajtottak végre Kadhafi-hű fegyveresek konvoja ellen Szirt városánál, de azt már nem , hogy magát Kadhafit bombázták volna. Egy NATO-szóvivő közlése szerint két katonai járművet támadtak, amelyek egy nagyobb konvojban utaztak. A járművek a szóvivő szerint veszélyt jelentettek a civil lakosságra.

A Daily Telegraph Szirtében lévő tudósítója eljutott arra a helyre, ahol az ÁNT fegyveresei állítólag elfogták Kadhafit. Ben Farmer közlése szerint Líbia egykori urát egy országút alatt húzódó beton vízelvezető csőben találták meg, ahol több testőrével menedéket kerestek a bombázás elől.

Az AFP közzétett egy feltehetően kis kompakt kamerával készült fényképet, amelyen Kadhafi elfogásának pillanata látható. Délután újabb képet és videót is nyilvánosságra hoztak Kadhafi holttestéről, amelyet itt megnézhetnek.

kadhafi (kadhafi, )
A képre kattintva Kadhafi elmúlt 20 éve képekben!
Fotó: Reuters

Előzőleg már elesett Kadhafi szülővárosa. A líbiai átmeneti kormány fegyveresei felszámolták az ellenállás utolsó gócpontjait is a hetek óta ostromlott Szirt városában.

Örömlövöldözés

„Szirt felszabadult. A városban már nincsenek Kadhafihoz hű erők” – jelentette be a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erőit Szirtnél irányító Junusz Al Abdali ezredes. Kadhafi szülővárosának elestét megerősítette egy másik, a frontvonali harcokat irányító parancsnok is – közölte a Reuters.

A hírügynökség helyszínen lévő tudósítója látta, ahogy az ÁNT járművei bevonulnak az érintett városrészbe, de újságírókat egyelőre még nem engednek oda. Egy szemtanú pedig arról számolt be a Reutersnek, hogy az ÁNT harcosai kitűzték az új líbiai nemzeti lobogót a város központjában. A zászlófelvonást örömlövöldözés üdvözölte.

Junusz Al Abdali ezredes elmondása szerint a Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezetőhöz hű fegyveresek már csak menekülnek, nyomukban a líbiai átmeneti vezetés fegyvereseivel. A Reuters értesülései szerint Kadhafi harcosai egy nagyjából negyven autóból álló konvojjal nyugat felé törtek ki a városból.

Eddig tartotta magát

Szirt volt a Kadhafihoz hű erők ellenállásának utolsó lényeges bástyája, ahol a líbiai vezető hatalmának megdöntése után még majdnem három hónapig tartották magukat.

A Földközi-tenger partján, nagyjából az ország közepén fekvő város elfoglalásával ténylegesen egyesíti Líbiát az Átmeneti Tanács, amely korábban azt ígérte, hogy a város eleste után kezdenek el foglalkozni a demokratikus választások kiírásával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.