Nagyvilág

Gyilkossági ügyben nyomoznak Kadhafi focista fia ellen

Szaadi Kadhafinak a gyanú szerint köze volt a líbiai válogatott egyik középpályásának megöléséhez.

A Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács jóváhagyta, hogy az ügyészség nyomozást indítson Kadhafi Nigerbe menekült focista fia ellen egy válogatott labdarúgó megölése miatt – jelentette be az ügyészség. Basír al-Riani megkínzott holttestét 2005 decemberében találták meg.

A megölt focista a nyolcvanas években a líbiai nemzeti válogatott középpályása volt, majd Szaadi Kadhafi klubjában több évig volt edző. Barátainak elmondása szerint al-Riani nem titkolta kritikus hozzáállását Kadhafi rezsimjéhez. Két évvel a halála előtt azért verték meg, mert Szaadi arcába mondta, hogy része a diktatúrának és romlásba döntötte Líbiát.

Al-Rianit családja utoljára Szaadi Kadhafi tengerparti villájában látta, négy nappal azelőtt, hogy holtteste felbukkant a házuknál. Az ügyészség szerint azért vették elől Szaadit az üggyel kapcsolatban, mert Moammer Kadhafi rendszerében nem volt független igazságszolgáltatás, és a vezető fiának részvételét egyáltalán nem vizsgálták.

A Moammer Kadhafi elűzéséhez vezető líbiai felkelés elől Szaadi Nigerben keresett menedéket. A nigeri kormány közlése szerint nem valószínű, hogy Kadhafit a közeljövőben kiadják Líbiának. Attól tartanak ugyanis, hogy nem kapna tisztességes eljárást, és kiadatásával kivégzését kockáztatják. Szaadit azzal gyanúsítja az új líbiai vezetés, hogy kormánycsapatok élén részt vett tüntetők szétlövésében.

A38 éves Szaadi hivatásos labdarúgó volt, 18-szor szerepelt a líbiai válogatottban, háromszor választották meg az év labdarúgójának és a líbiai labdarúgó szövetség elnöke is volt. A Kadhafi fiú – köszönhetően apja jó olasz kapcsolatainak – három olasz focicsapatnak is a tagja volt, bár összesen alig több mint húsz percre engedték pályára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik