Nagyvilág

Újra gyilkolnak az elégedetlen líbiai felkelők

Légvédelmi ágyúkkal lőtték Tripoliban a kormány székhelyét egykori lázadók, akik közül néhányan betörtek az épületbe, és gyilkolni kezdtek.

Az őrök közül legalább ketten – egyes források szerint négyen – meghaltak, és többen megsebesültek a kedden történt támadásban. Líbiai tisztségviselők elmondása szerint az épületet nagy számú fegyveres vette körül, és tüzet nyitott rá, egyebek között légvédelmi ágyúkkal. Egy csoport be is jutott, és bent is lövöldözött – közölte.

A támadók elmaradt jutalmuk kifizetését akarják kikényszeríteni az esetről szóló beszámolók szerint. A kormány székhelyénél a városközpontban gyakran tüntetnek elégedetlen volt lázadók, akik pénzt és munkát követelnek a forradalomban véghezvitt tetteik jutalmaként. A kifizetéseket meg is kezdték számukra pár hónapja, de néhány hét múlva leállították szabálytalanságok miatt.

A jelentésekből egyelőre nem derül ki, hogy az ideiglenes kormány miniszterelnöke, Abder-Rahím al-Kíb az épületben volt-e a támadás pillanatában. A környéket lezárták a belbiztonsági erők, és mentők érkeztek a helyszínre. Egy kormányszóvivő szerint a védelmi minisztérium tárgyalásokat kezdett a támadókkal a helyzet megoldásáról.

A hoppon járt csoportok tüntetései időnként erőszakba csapnak át. Egyes szemtanúk szerint a keddi támadók egy Tripolitól délre fekvő berber településről érkeztek, létszámuk több tucat főre rúgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik