Nagyvilág

Tömegek támogatják a „puncilázadást”

pussy riot (pussy riot)
pussy riot (pussy riot)

Több százan jelentkeztek a Pussy Riot orosz együttest támogató zenés videónak a felvételére, amelyhez a Berlinben élő kanadai elektropop zenész, Peaches keresett résztvevőket közösségi oldalakon.

Peaches új száma, a Free Pussy Riot videofelvételéhez toborzott jelentkezőket. A felhívásra szerdán négyszázan jelentek meg a berlini Mauerparkban. A Pussy Riot együttes három tagját februárban tartóztatták le, mert egy moszkvai templomban színes maszkokban, gitárokkal „imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfő.

A bíróság szerdai határozata szerint augusztus 17-én délután hirdetnek majd ítéletet a lányok ügyében, akiket vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus vádjával állítottak bíróság elé. A 22 éves Tolokonnyikovára, a 24 éves Aljohinára és 29 éves Jekatyerina Samucevicsre kedden három év börtönt kért az ügyészség. A zenészek szerint a sztálini időket idézi az ellenük indított eljárás.

A Pussy Riot elleni per hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki az utóbbi hetekben. Híres zenészek – például Madonna, Sting és a Red Hot Chili Peppers énekese –, politikusok és közéleti személyiségek szólaltak fel a szigorú eljárás és a kilátásba helyezett kemény büntetés ellen. Szerdán a német parlament alsóházának 120 képviselője és Yoko Ono, John Lennon özvegye is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik