Nagyvilág

Sztálini eljárásról beszélnek a „puncilázadók”

A sztálini időket idézi fel a Pussy Riot nevű orosz punkegyüttes három tagja elleni per – értékelte a bíróság előtti utolsó felszólalásában Nagyezsda Tolokonnyikova, az együttes vezetője.

„Az egész orosz rendszer és nem csak a Pussy Riot áll ma a bíróság előtt. Szégyen, hogy mennyire passzív az orosz társadalom – mondta beszédében Tolokonnyikova. – Ha a  politikai rendszer így védekezik a 30 másodperces performanszunk ellen, az azt jelenti, félnek tőlünk.”

Egyik társa, Marija Aljohina szintén történelmi párhuzamokat állított fel beszédében. „Olyan, mintha senki nem emlékezne a közelmúltból, a vörös terrorból tanult leckékre. Emlékezet nélküli emberek ítélkeznek felettünk” – jelentette ki. A Russia Today nevű orosz–amerikai tévécsatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a fiatal lányok szavait kitörő taps fogadta a tárgyalóteremben.

A bíróság szerdai határozata szerint augusztus 17-én délután hirdetnek majd ítéletet a lányok ügyében, akik ellen a februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott, Putyin-ellenes „punk ima” miatt folyik eljárás. A vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus vádjával bíróság elé állított 22 éves Tolokonnyikovára, a 24 éves Aljohinára és 29 éves Jekatyerina Samucevicsre kedden három év börtönt kért az ügyészség.

A vádlottakat hónapok óta vizsgálati fogságban tartják. „A börtön Oroszország miniatűr mása” – mondta szerdán a bíróságon Aljohina, aki öt hónapot töltött egy fegyintézetben. A dumának, az orosz parlament alsóházának egy név nélkül nyilatkozó képviselője szerint a bíróság valószínűleg három évnél rövidebb büntetést fog kiszabni a lányokra, de szabadon nem engedik őket.

A tárgyalás helyszínéül szolgáló moszkvai bíróság előtt a sajtó képviselőivel együtt körülbelül 150 ember gyűlt össze. Sokan a lányok mellett tüntettek – köztük Dmitrij Gudkov parlamenti képviselő –, de voltak, akik Pussy Riot-ellenes jelszavakat skandáltak. A rendőrök a tüntetés három résztvevőjét őrizetbe vették. A februári performansz az orosz ortodox egyház sok hívőjét felháborította, egy novoszibirszki asszony például az őt ért erkölcsi károk miatt szerdán 30 ezer rubel kártérítésért perbe fogta az együttest.

A Pussy Riot elleni per hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki az utóbbi hetekben. Híres zenészek – például Madonna, Sting és a Red Hot Chili Peppers énekese –, politikusok és közéleti személyiségek szólaltak fel a szigorú eljárás és a kilátásba helyezett kemény büntetés ellen. Szerdán a német parlament alsóházának 120 képviselője és Yoko Ono, John Lennon özvegye is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik