Nagyvilág

Bíróság előtt a Putyint bíráló sakáltrió

A Pussy Riot feminista együttes tagjai akár 7 év börtönt is kaphatnak, amiért punk imával tiltakoztak az orosz államfő ellen a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban.

A 24 éves Marija Aljohinát, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikovát és a 29 éves Jekatyerina Szamucevicset azon a hírhedtté vált moszkvai bíróságon hallgatják meg, ahol Mihail Hodorkovszkij olajmágnást másodszor is elítélték. A Pussy Riot perét sokan a harmadik elnöki ciklusát nemrég megkezdő Vlagyimir Putyin ellenzékkel kapcsolatos politikája tesztjének tartják.

Hatalmas botrányt okozó performanszában az együttes – két héttel az elnökválasztás előtt – a székesegyház egyik oltára előtt maszkban, gitárokkal „imádkozott” a Szűzanyához, hogy űzze el Putyint. Bár az „előadás” sok hívőt felháborított, és feldühítette az orosz ortodox egyház vezetőjét, Kirill pátriárkát is, a lányoknak számos támogatója akad.

Közülük néhányan megjelentek hétfőn a bíróság előtt, és a vádlottakat bátorító jelszavakat skandáltak. A közeli utcákat a rendőrség a tárgyalás idejére lezárta. A bírósági teremben a nőket egy átlátszó műanyagból és fémből készült ketrecbe kísérték, ott válaszoltak egyenként a bíró kérdéseire. Mindezt az interneten keresztül élőben is követni lehetett. A vádlottak bocsánatot kértek azért, hogy viselkedésükkel megsértették a hívők vallási érzelmeit.

A Reuters tudósítása szerint az együttes tagjai sápadtabbak és vékonyabbak voltak, mint amikor februárban, performanszuk után bebörtönözték őket. A Pussy Riot öt tagjából hármat vettek őrizetbe a hatóságok, s őket – ketten közülük kisgyermekes anyák – hónapokig vizsgálati fogságban tartották.

Az eljárást több neves ellenzéki mellett az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács vezetője, Mihail Fedotov és az ortodox egyház néhány képviselője is túlzottan szigorúnak ítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik