Nagyvilág

Orbán a legveszélyesebbek közt

orbán-viktor-tusnádfürdő (ingyenes, tusnádfürdő 2012)
orbán-viktor-tusnádfürdő (ingyenes, tusnádfürdő 2012)

A Der Spiegel a magyar kormányfőt Európa tíz legveszélyesebb politikusa közé sorolta.

Orbán Viktor azok között a populista politikusok között szerepel, akik belpolitikai okokból még szítják is a válságot, hogy a szavazatokat maximalizálják a maguk javára – Európa rovására. A kontinensen terjed a félelem, hogy Orbán kormánya kiüresíti a demokratikus jogokat – írja a tekintélyes hamburgi hírmagazin.

A Der Spiegel listáját Markus Söder bajor pénzügyminiszter vezeti. Őt a görög Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz, Silvio Berlusconi, a börtönnel fenyegetett volt olasz kormányfő és a francia szélsőjobb amazonja, Marine Le Pen követi. Szintén a radikális vonalat képviseli a TOP 10-ben Timo Soini, az idegenellenes Igazi Finnek pártjának elnöke.

Hozzájuk képest szinte kakukktojás Alexander Dobrindt, a német Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára. A listán megelőzi még a magyar kormányfőt Nigel Farage, aki olyannyira euroszkeptikus, hogy a brit Függetlenség Párt vezetőjeként ki is vezetné Nagy-Britanniát az EU-ból. Őt két szélsőjobboldali, az osztrák (Heinz-Christian Strache), illetve a holland (Gert Wilders) Szabadságpárt vezetője követi. Ők szintén populista, euroszkeptikus, bevándorlásellenes szólamokkal gyűjtöttek szavazatokat az elmúlt években.

A listán utolsó a Fidesz első embere, aki a lap szerint sok gondot okoz Brüsszelben, amelynek csak a hatalma, és nem az érvei előtt hajlik meg. Eddig egyedül az Európai Bizottság tudta térdre kényszeríteni, megakadályozva, hogy magához ragadja a nemzeti bank ellenőrzését is – emlékeztet a lap, amely két éve a világ provokatőreinek kilencfős „arcképcsarnokában” szerepeltette Orbán Viktort, azzal vádolva, hogy ő „ágyazott meg” a Jobbiknak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik