Nagyvilág

Ma a francia szélsőjobb győzne az elnökválasztás első fordulójában

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a francia szélsőjobboldal vezetője, Marine Le Pen nyerné meg az elnökválasztás első fordulóját, megelőzve jelenlegi államfőt is.

A Harris Interactive nevű közvélemény-kutató és elemző cég felmérésének eredményeit a Le Parisien című napilap vasárnapi számában ismertetik, de előzetesen már szombaton közöltek részleteket belőle.

Eszerint Marine Le Pen – akit január közepén választott meg elnökévé a Nemzeti Front (FN), s aki így apja, a szélsőjobboldali pártot megalapító Jean-Marie Le Pen örökébe lépett – az első fordulóban a szavazatok 23 százalékára számíthatna, míg Nicolas Sarkozy és Martine Aubry szocialista pártelnök egyaránt 21-21 százalékkal kellene, hogy beérje.

A CSA közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésének adatai szerint a jobboldal legjobb jelöltje Sarkozy lenne, mert egyedül ő képes megelőzni az FN elnökét. Bár a franciák 59 százaléka nem kívánja, hogy Sarkozy induljon az elnökválasztáson.

Francois Fillon kormányfő a le Figaro című napilapban szombaton megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy Sarkozy a jobboldal “egyetlen és lehető legjobb” államfőjelöltje. Úgy vélte, hogy minden más jelölt megosztaná a jobboldalt, s ezáltal teret nyitni a baloldal előtt. Hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint a jobboldalnak és a centrumnak egyértelműen csak egyetlen egy jelöltet szabad indítani a jövő évi elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik