Nagyvilág

Európa a görögökre figyel

EU Görögország (görög válság, görögország, )
EU Görögország (görög válság, görögország, )

Fej-fej melletti küzdelem alakult ki a vasárnapi görög parlamenti választásokon a győzelemre esélyes két fő párt között.

Az esti urnazárás után közzétett exit-poll felmérések szerint a konzervatív Új Demokrácia a szavazatok 27,5-30 százalékát, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) a voksok 27-30 százalékát kapta meg. A szocialista Paszok, az ÚJ Demokrácia esetleges koalíciós partnere az egyik exit-poll szerint 10-12 százalékon áll.

Amennyiben a fej-fej melletti küzdelmet a hivatalos eredmények is megerősítik, az koalíciós kormány létrehozásának a kényszerét vetíti előre.

Az egyik exit-poll szerint ismét parlamenti párt lett az Arany Hajnal idegengyűlölő párt, amely a voksok 6-7,5 százalékát szerezhette meg.

Görögországban azért kellett ismét parlamenti választásokat rendezni, mert a májusi voksolást követő kormányalakítási tárgyalások kudarccal végződtek.

A voksolást külföldön is feszült figyelemmel követik, mert az eredménytől függ, hogy a súlyos adósságválsággal küszködő országban a görög euróövezeti tagság fenntartását a szigorú feltételek mellett is támogató erők képesek-e kormányt alakítani. Görögország esetleges kiválása az euróövezetből katasztrofális következményekkel járhatna az övezetre és más európai országokra, mi több a világgazdaságra nézve is.

Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője az euróövezetben maradás mellett tett hitet pártja pénteki kampányzáró nagygyűlésén. A Sziriza vezetője, Alexisz Ciprasz pedig azt is hangoztatta nagygyűlésén, hogy Görögország nem akar mindenáron az euróövezetben és az Európai Unióban maradni. Arra szólította fel a görög baloldalt, hogy álljon a Sziriza mögé, amely elutasítja a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat. A Paszok támogatja a görög euróövezeti tagság fenntartását.

Európai uniós vezetők szombaton figyelmeztették Görögországot, hogy ne fordítson hátat az eurónak, s hajtsa végre a pénzügyi segítség fejében vállalt, komoly megszorításokkal járó gazdasági reformjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik