Nagyvilág

Kijutott a magyar nő az ostromlott szíriai városból

Sikerült kimenekülne Aleppóból Benkő Dórának, aki kétéves fiával és gyermeke szír apjával tartózkodott a harcok dúlta szíriai városban, amelyet vasárnap heves tű alá vettek a kormányerők.

“Sikerült átjutnunk Törökországba,most Ankarában vagyunk” – írta Benkő Dóra a Hír24-nek elküldött rövid emailben. A magyar nő elmondta, hogy a lázadók irányítása alatt lévő területeken sikerült kimenekülniük Szíriából. Elmondása szerint az elfoglalt részek csendes és “nincs semmmi”. A felkelőkről azt mondta “rendesek” voltak, csak az őket szállító taxis akarta őket becsapni. Benkő elmondása szerint a “határon le is szidta az egyik Ellenálló, h miért viselkedik úgy, mint Basar emberei.”

A magyar nő szerdán tudatta lapunkkal, hogy saját erőből, a magyar külügy segítsége nélkül készülnek az ostromlott szíriai város elhagyására. Benkő Dóra elmondta: bár egyszerűbb lett volna, ha élettársa megkapja a magyar vízumot, már nem várhatnak a papírra, muszáj elindulniuk, mert annyira közeledik a háború.

Közben a kormányerők vasárnap erős támadást indítottak Aleppo ellen, ahonnan két hete hiába próbálják kiűzni a lázadókat. Vasárnap a légierő több bevetésben bombázta a várost, és jelentős tüzérséget felvonultatva heves tűz alá vették Aleppó délnyugati negyedét, Szalaheddint. Tűzpárbaj tört ki a felkelők és a hadsereg között a város más negyedeiben is, al-Anszariban, al-Szukariban és al-Hamdánidában

A hadsereg további erősítést vont össze Aleppó környékén. Egy belbiztonsági forrás szerint a katonák száma elérte a 20 ezer főt. Az igazi csata még nem kezdődött meg a városért – mondta az illető. Úgy fogalmazott, hogy “ami most történik, az csak az előétel, a fő fogás csak később jön”.

Vasárnapi hír, hogy dezertált és Törökországba érkezett Szíria egyetlen asztronautája, az aleppói születésű Muhammed Ahmed Farisz tábornok, aki 1987-ben egy szovjet űrhajóval járt a Mir űrállomáson. Megkapta a Szovjetunió Hőse és a Lenin-rend kitüntetéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik