Nagyvilág

Előre jelezte tettét a denveri mészáros

james holmes (james holmes, denveri vérengzés, )
james holmes (james holmes, denveri vérengzés, )

A többi ámokfutóval ellentétben a denveri mészárlás elkövetője nem egy közösségi portálon harangozta be, hogy mire készül, hanem egy telerajzolt jegyzetfüzetben, amelyet egy pszichiáternek küldött el - közölte szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva a Fox News televízió.

A noteszt tartalmazó csomagot a Fox szerint hétfőn fedezték fel, miután egy hétig hevert felbontatlanul a Coloradói Egyetem postázójában. Az értesülést az FBI nem erősítette meg és nem is cáfolta, mivel az ügyben eljáró bíró hírzárlatot rendelt el.

Az egyetem pszichiátriaprofesszorának elküldött noteszban a televízió forrása szerint Holmes részletesen, rajzokkal illusztrálva ecsetelte, hogy mire készül. A vérengzés elkövetésével gyanúsított 24 éves férfi ideggyógyászatból készült doktorálni. Tanulmányait júniusban megszakította, egyelőre nem tudni, miért.

Holmes a hét végén, a legújabb Batman-film bemutatóján 12 embert megölt és további 58-at megsebesített egy moziban, Denver Aurora nevű elővárosában. A mészárlás első és egyben legidősebb áldozatát, az 51 éves Gordon Cowden ingatlanbecsüst szerdán temették el. A sebesültek közül húszan még mindig kórházban vannak, közülük 7 ember állapota válságos.

A 24 éves ámokfutó hétfőn narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt, ezzel is a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszelegve. A férfi egyszer sem szólalt meg kihallgatása alatt, csak bámult maga elé, és néha el is bóbiskolt.

A CNN szerdán arról számolt be, hogy a coloradói vérengzés nyomán több mint 40 százalékkal megugrott a potenciális fegyvervásárlók száma Colorado államban.

Lapinformációk szerint Holmest most elkülönített zárkában tartják, és  egy időre maszkot adtak rá, mert megelégelték, hogy folyton leköpködi az őreit. A New York-i Daily News című bulvárlap úgy értesült, hogy Holmes a börtön egyik alkalmazottját arról faggatta, hogy hogyan ért véget a legújabb Batman-rész, de az nem válaszolt neki.

Holmes ellen hétfőn emelnek hivatalosan vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik