Nagyvilág

Elbóbiskolt tárgyalásán a denveri tömeggyilkos

james holmes (denver)
james holmes (denver)

A 24 éves férfi hétfőn narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt. A tárgyaláson egyszer sem szólalt meg. Videó.

Megkezdődött a bírósági eljárás James Holmes, a denveri támadó ellen, aki pénteken tizenkét embert megölt, ötvennyolcat megsebesített A sötét lovag – Felemelkedés éjféli premierjén Denver egyik elővárosában, Aurorában egy moziban.

A 24 éves férfi hétfőn narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt, ezzel is a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszeleg. A kezén-lábán megbilincselt férfi egyszer sem szólalt meg kihallgatása alatt, leginkább fásultan meredt maga elé, néha el is bóbiskolt. A bíró kérdéseire a gyanúsított helyett egy ügyvéd válaszolt.

A tárgyalóteremben jelen volt a mészárlás áldozatainak mintegy negyven hozzátartozója. Az ügyészség hivatalosan július 30-án vádolhatja meg Holmes-t, akire halálbüntetést is kérhetnek.

Gyilkossá tehet a lúzerség

Virág György pszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatóhelyettese a a közrádió reggeli műsorában azt mondta, a denveri mészáros viselkedésében, életvitelében semmi feltűnő nem volt. A jelek, ahogyan eddig már nagyon sokszor, a gyilkosnál is csak utólag váltak jelzésértékűvé. A felkészülés mindig nagyon nehezen tetten érhető, az elkövetők többnyire büntetlen előéletűek, kiszűrni szinte lehetetlen őket – hangsúlyozta a szakember.

Virág szerint általában elmondható, hogy ezek a fiatalemberek többnyire furcsa, az átlagtól eltérő, visszahúzódó, a meghatározó közösség által kizárt, elutasított, megvetett lúzerek, akik az elszenvedett sérelmeik hatására reagálnak kórosan. A denveri gyilkosnál talán a film története, a jó és a rossz küzdelme is szerepet játszhatott, hiszen a fiatalember Jokerként azonosította magát, de ez is csak feltételezés, nem tudni, mi járt a fejében – hangsúlyozta a pszichológus a 180 percben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik