Nagyvilág

12 embert lőtt agyon egy ámokfutó a Batman-film bemutatóján

Legalább ötvenet pedig megsebesített. Egy denveri moziban kezdett el lövöldözni, egyelőre nem tudni, miért. Az egyik áldozat a torontói lövöldözésnél is ott volt, de a mostani mészárlást nem élte túl.

Mindez a Colorado állambeli Denver Aurora nevű peremkerületében történt, magyar idő szerint negyed tíz tájt, ottani idő szerint negyed kettőkor, egy bevásárlóközpontban. A lövések mellett a gázálarcos támadó eldobott egy füstbombát vagy könnygázgránátot is – jelentette pénteken szemtanúkra hivatkozva egy helyi rádióadó.

Eddig 12 halottról számoltak be a helyi tévécsatornák. Több mint 50-en megsérültek, közöttük egy három hónapos csecsemő. A gyanúsítottat elfogták a helyszíntől nem messze, egy autó mögött. Szemtanúk jelentették be, hogy látták a férfit gázmaszkban elmenekülni, a rendőrök a gázmaszkot és fegyvereket is találtak a közelben. A gyanúsított a 24 éves, fehér bőrű James Holmes coloradói lakos. A gyilkosságok motivációjáról a rendőrök egyelőre nem nyilatkoztak.

Amerikai bloggerek Twitter bejegyzései szerint az egyik áldozat, Jessica Ghawi alig több mint egy hónapja ott volt a torontói Eaton Center bevásárlóközpontban történt lövöldözésnél, ahol két ember halt meg és több mint húszan megsebesültek. Ott nem sérült meg, sőt később még blogolt is a támadásról, ez volt élete utolsó bejegyzése. A mostani lövöldözést már nem élte túl, belehalt sérüléseibe.



Pár pillanattal a lövöldözés után sebesült nézők menekülnek a mozi épületéből

Az egyik szemtanú, aki a támadások melletti teremben nézte ugyanezt a filmet, azt mondta, a moziterem jobb oldalából hallottak egy robbanást. Először azt hitték, hogy a film speciális effektjei ilyen hatásosak. Füst gomolygott fel, az emberek mit sem sejtve felálltak, és ki akartak menni a teremből. Akkor kezdődött a lövöldözés.

A 9news.com amerikai hírcsatorna felvételei:

Az NBC szerint a rendőrség megerősítette, hogy lövöldözés volt a moziban, és közölte, hogy őrizetbe vett egy gyanúsítottat. Azt egyelőre nem tudni, mi vezérelte a támadót. Úgy tudni, nem voltak társai, egyedül követte el a brutális vérengzést.

Hátborzongató adat, hogy a denveri Aurora mozi mindössze 32 kilométerre fekszik a Columbine gimnáziumtól, ahol 1999-ben két ámokfutó gimnazista 13 iskolatársát gyilkolta le, 21-et pedig megsebesített, profi kézifegyverekkel, sörétes puskákkal és gránátokkal.

Ámokfutó gyilkosok az Egyesült Államokban, 2011–2012

2011. január 8. Egy 22 éves skizofrén férfi Tucsonban egy pártrendezvényen 6 embert megölt, 13 másikat – köztük Gabrielle Giffords képviselőt – megsebesített. A 40 éves demokrata párti politikus – a merénylet célpontja – túlélte a támadást, annak ellenére, hogy egy lövedék áthatolt a koponyáján.

2011. augusztus 7. Hét embert, köztük egy 11 éves kislányt ölt meg egy vaktában lövöldöző férfi Copley városában. A rendőrök végeztek vele.

2011. szeptember 6. Morgantownban egy 22 éves férfi megölt öt embert, akiket mind ismert. Ezután a szomszédos Pennsylvania államba menekült, s amikor a rendőrség rátalált, öngyilkos lett.

2011. szeptember 6. Carson City egyik éttermében egy férfi géppisztollyal lelőtt három embert, további nyolcat pedig megsebesített, majd magát is fejbe lőtte.

2011. október 12. Seal Beach város egyik fodrászatában kezdett lövöldözni egy golyóálló mellényt viselő férfi. Nyolc ember meghalt, egy megsebesült. A támadót elfogták. A tettes elvált felesége kozmetikus volt az üzletben, és vita volt köztük gyermekük elhelyezéséért, illetve láthatásáért.

2012. április 2. Vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem kirúgott hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt, s mert úgy érezte, hogy igazságtalanul bántak vele. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

2012. május 30. Öt embert lelőtt egy 40 éves férfi Seattle-ben. A rendőrség hajtóvadászatot rendezett utána a városban: amikor majdnem utolérték, meglőtte magát, s később a kórházban belehalt sérülésébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik