Nagyvilág

Hárommillió forint két sárgadinnyéért

A hatalmas összeget Japánban fizették ki az első termésért, és ez még olcsónak is számít.

Egymillió jenért (2,8 millió forintért) árvereztek el csütörtökön Japánban két prémiumminőségű sárgadinnyét az idei első termésből. A már-már aranyáron mért dinnyét nyilvános bemutatás után egy tokiói francia étterem, illetve egy hokkaidói borozó pénzes vendégeinek szolgálják majd fel.

A narancssárga húsú, mézédes sárgadinnye az északi Hokkaido sziget legészakibb vidékén, Jubari egykori bányaváros környékén termett, és az idei idény első árverésén, a szapporói központi nagybani piacon talált gazdára Makita Tosiaki, egy gyümölcsnagykereskedelmi cég igazgatója személyében. Makita elmondta, hogy eltökélt szándéka volt megvenni az idei évad első tétel sárgadinnyéjét, “kerül, amibe kerül”.

Bár a kétdarabos tételért adott közel hárommillió forint önmagában soknak tűnik, az eladási ár jóval elmarad a 2008-as rekordtól, amikor 2,5 millió jent adtak az akkori termés első két legjobbnak látszó sárgadinnyéjéért. Az idei “olcsóságot” a gazdasági nehézségekkel magyarázzák szakértők.

Jubariban szerdán kezdődött a dinnyeszüret, és csütörtökön árverezték el az első 110 illatozó sárgadinnyét. “A termelők kemény munkájának köszönhetően idén szépek a dinnyéink” – mondta Szuzuki Naomicsi, Jubari polgármestere, aki azt szeretné, ha az ország minden lakója megkóstolná a híres jubari sárgadinnyét.

Japánban, ahol egyetlen almáért ezer forintnak, egy kosár cseresznyéért pedig akár több mint húszezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek, a vásárlók már hozzászoktak, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a minőségi áruért.

Az idényindító terményárveréseken elért csillagászati árak mindazonáltal inkább reklámcélúak és szimbolikusak, semmint valódi piaci értéket tükrözők.

Híres Hokkaidón a szezonkezdő júniusi görögdinnye-árverés is, amelyen a Denszuke fajtájú, fényes fekete héjú dinnyéért tavaly 300 ezer jent (850 ezer forint) is megadtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik