Élet-Stílus

Csillagászati összegek egy ékszerárverésen

A vártnál háromszor magasabb áron, 3,22 millió svájci frankért kelt el a XX. század egyik legnevesebb ékszertervezőjének, Suzanne Belperronnak a magángyűjteménye a Sotheby's genfi árverésén.

A hétfő esti aukción a francia tervező személyes kollekciójának mintegy hatvan darabjára csaphattak le az érdeklődők. A Sotheby’s előzőleg 900 ezer és 1,3 millió svájci frank közötti összegre taksálta a gyűjteményt.

A felsorakoztatott remekművek java részét Suzanne Belperron saját munkái tették ki, de Cartier- és Fabergé-művek is szerepeltek benne. Az est folyamán a becsült ár tízszereséért cserélt gazdát egy hegyi kristályból faragott és gyémánttal díszített gyűrű, amelyet Belperron 1935-ben készített. Ennél kevesebbért, de így is tetemes összegért – a várt ár hétszeresét jelentő 302 500 frankért – talált vevőre a kollekció egy további kiemelkedő darabja: egy szintén hegyi kristályból, spirálszerűen faragott és a gyűrűhöz hasonlóan gyémánttal díszített bross.

Az 1983-ban elhunyt Belperron vevői között volt Windsor hercege – a korábbi VIII. Eduárd brit király – és neje, Wallis Simpson, Jean Cocteau, Nina Ricci vagy épp Gary Cooper.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik