Élet-Stílus

Négyszáz éves gyémántritkaság kerül kalapács alá

A Beau Sancy néven ismert gyémántot árverezi a Sotheby's keddi árverésén Genfben.

A drágakő után évszázadokon át királyok, királynék és hercegek sóvárogtak. Szövetséget kovácsolt országok között, de volt, hogy a koronás fők adósságukat rendezték vele.

Az aukciós ház szerint a Beau Sancy az egyik legfontosabb történelmi gyémánt, amely valaha licitre kerül. A körte alakúra csiszolt 35 karátos gyémánt egykor Frigyes porosz uralkodóé is volt. Értékét most 2-4 millió dollárra – 440-880 millió forintnak megfelelő összegre – taksálják.

“Ez a kő viharos történelmi események túlélőjének számít” – fogalmazott korábban David Bennett, a Sotheby’s ékszerekkel foglalkozó európai és közel-keleti részlegének feje.

Az árverés iránti érdeklődést növelheti, hogy királyok kincstárából származó drágakövek igen ritkán kerülnek kalapács alá. “Az én pályafutásomban ez abszolút kivételesnek számít” – jegyezte meg a szakember, akinek munkáját amúgy páratlan sikerek fémjelzik. 2010-ben árverési rekordnak számító 46,2 millió dollárért adott el egy rózsaszín gyémántot.

A Beau Sancy igen ritka kő, ezért nehéz pontosan felbecsülni az értékét. A gyémánt India bányáiból származik, Golkonda közelében került elő. Első birtokosa Nicolas de Harlay, Sancy ura volt, innen a kő neve. A francia udvarban igen népszerű nemes hazája nagykövete volt a bizánci udvarnál az 1500-as években, akkoriban és ott tett szert a gyémántra. Később – 1604-ben – IV. Henrik francia király 75 ezer fontért megvette feleségének, Medici  Máriának.

A Sotheby’s szerint a királyné régóta sóvárgott a sárga gyémánt után, különösen, miután tudomást szerzett arról, hogy Harlay eladott egy még nagyobbat I. Jakab angol királynak. Azt a követ Sancy néven ismerik, és manapság a Louvre gyűjteményében őrzik.

IV. Henrik 1610-ben merénylet áldozata lett, a királyné pedig hatalmi harcokba keveredett fiával, XIII. Lajossal. Máriának végül száműzetés lett a sorsa, dicstelenül távozott az udvarból. Németalföldre ment, és hogy rendezze adósságait, eladta javait, beleértve a gyémántot, a Beau Sancyt is. A követ Orániai Frigyes vette meg 80 ezer forintért, ez az összeg volt a legnagyobb államháztartási tétel 1641-ben.

Ugyanabban az évben a gyémánt “házasságszerző” lett, segítségével hozták tető alá a Frigyes fia, Vilmos és Mária, I. Károly angol király lánya közötti frigyet. Mária 1660-ban bekövetkezett halála után a követ ismét adósságrendezésre fordították, 1677-ben azonban újra felbukkant az Orániai-ház kincstárában, miután III. Vilmos házasságot kötött az angol II. Máriával.

A pár 1689-ben foglalta el az angol trónt, a Beau Sancy pedig helyét a királyné gyűjteményében. A Vilmos és Mária frigyéből származó gyerekek azonban mind halva születtek, így a kő örökös híján visszakerült Hollandiába. 1702-ben a porosz uralkodó családé  lett, fő ékeként szolgált az új koronának.

Drámai története azonban nem ért véget: Berlinben őrizték még azután is, hogy az utolsó német uralkodó 1918-ban elhagyta az országot. A második világháború végén elszállították, hogy biztonságban legyen, brit csapatok találtak rá, hogy aztán visszavigyék az egykori porosz királyok birtokára. Azóta ott pihent.

A gyémántot Párizsban, Londonban és Zürichben is bemutatták kiállításon az elmúlt hónapokban.

A Beau Sancy mellett a világ egyik leggazdagabb nőjének, a milliárdos Lily Safrának káprázatos ékszerkollekciója is árverésre kerül a genfi árveréssorozaton, de a rivális Christie’s-nél. A házasságai révén meggazdagodott, brazíliai születésű Safra 70 darabból álló kollekciójának összértéke nagyjából 20 millió dollár.

A felsorakoztatott tárgyak között külön szekció csak egyedi, JAR(Joel Arthur Rosenthal)-ékszereket tartalmaz. A híres, amerikai származású ékszerész Párizsban alapított üzletet, és kifejezetten Safra számára tervezett 1980 és 2000 között. Ez az együttes 18 darabos, és a Christie’s szerint a valaha aukcióra bocsátott “legnagyobb JAR-kollekció”.

A Sotheby’s elárverezi a 20. század egyik legnevesebb női ékszertervezőjeként számon tartott Suzanne Belperron magángyűjteményét is. Az 1983-ban elhunyt Belperron kollekciójának több mint hatvan darabja hétfőn kerül kalapács alá. A gyűjtemény java részét Suzanne Belperron saját munkái teszik ki, de Cartier- vagy épp Fabergé-művek is szerepelnek benne.

Suzanne Belperron vevői között volt Windsor hercege – a korábbi VIII. Eduárd brit király – és neje, Wallis Simpson, Jean Cocteau, Nina Ricci vagy épp Gary Cooper is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik