Nagyvilág

Hónapokba telhet a magyar túszok kiszabadítása

Nem a szíriai az első eset, hogy magyarokat rabolnak el. Thaiföldön egy hét, Szudánban három hónap kellett a kiszabadításukhoz.

Két magyar állampolgárt raboltak el ismeretlen fegyveresek Szíriában szombatra virradóan. Nem ez az első eset az elmúlt időszakban, hogy magyarok kerülnek bajba távoli tájakon. Thaiföldön egy hét, Szudánban három hónap alatt sikerült kimenekíteni a bajba jutott magyarokat. Etiópiában azonban halálos áldozatokat is követelt a támadás: a szegedi egyetem két munkatársa vesztette életét.

Két magyar halott Etiópiában

Január közepén két magyar állampolgár meghalt, egy pedig megsérült Etiópában abban a támadásban, amelyet feltételezhetően a szomszédos Eritrea által támogatott terroristák követtek el egy nemzetközi turistacsoport ellen.

A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült. Utóbbit, a másik két magyar túlélővel január 20-án hozták haza a Terrorelhárítási Központ munkatársának kíséretében.

Elrabolt magyar férfit szabadítottak ki Thaiföldön

Tavaly júniusban egy Thaiföldön elrabolt magyar fiatalembert szabadított ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az emberrablás május 31-én történt, s a bűnözők még aznap jelentkeztek a Budapesten tartózkodó szülőknél. Az ismeretlenek százezer euró váltságdíjat követeltek, a családot azzal fenyegették, hogy bántalmazzák, megcsonkítják a fiatalembert, ha rendőrséghez fordulnak, vagy nem fizetnek.

A szülők – akiknek kiutazásához az emberrablók ragaszkodtak – azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette. Egy hét alatt sikerült kimenekíteniük a férfit, ám fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszéltek, csak annyit árultak el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül “otthagyták”, elengedték.

Elraboltak egy magyar békefenntartót Szudánban

2010 októberében ugyancsak véráldozat és pénzfizetés nélkül sikerült kiszabadítani azt a magyar ENSZ-alkalmazottat, akit fegyveresek raboltak el, és tartottak fogva 91 napon át Szudánban. Az 55 éves Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak; ENSZ-alkalmazottként, békefenntartóként Szudánban, Dárfúrban az ENSZ UNAMID missziójában dolgozott.

Papp elmondása szerint egy helyi, pilótajátékszerű ügy miatt – amelyben a kormánypárt több tagjai is érintett – rabolhatták el. Egy 98 láncszemből álló lánccal volt egy fához kötve, WC-re naponta két-három alkalommal engedték ki és azt a vizet itta, amit elrablói és az állatok. Azt maga sem tudja, mi vezetett a szabadulásához. “Egyszer csak közölték, hogy futás, oda, és én futottam” – idézte fel szabadulásának pillanatait a férfi tavaly januárban.

Két Szíriában dolgozó magyar állampolgárságú férfit ismeretlen fegyveresek szombatra virradó éjszaka elhurcoltak. “A TEK szakemberei arra is készek, hogy megfelelő időben a térségbe induljanak információt gyűjteni” – írta közleményében Szijjártó Péter. Azt nem lehet tudni, hogy a magyar állampolgárok pontosan mit csináltak a polgárháborús országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik