Nagyvilág

Jelentős vereség elé néz Sarkozy

Már a francia elnökválasztás első fordulójában is vesztésre áll Nicolas Sarkozy francia államfő baloldali riválisával szemben.

Francois Hollande, a Szocialista Párt jelöltje már vasárnap jelentős vereséget mérhet a jelenlegi államfőre – derült ki a CSA és BVA intézetek legfrissebb felméréseiből. A közvélemény-kutatások adatai szerint a baloldali jelölt a szavazatok 29 százalékára számíthat az első fordulóban, miközben Sarkozy már csak 24-27 százalékos támogatottságra számíthat. A második fordulót – ha azt most tartanák – 56-58 százalékkal biztosan nyerné az ellenzéki jelölt.

A május 6-i második fordulónak hónapok óta Francois Hollande, a Szocialista Párt jelöltje a nagy esélyese, de az első fordulót illetően az elmúlt hétig az erőviszonyok kiegyenlítettek voltak. Sarkozynek március közepén, közvetlenül a toulouse-i katonagyilkosságok és a zsidó iskola előtti lövöldözés után sikerült egy ideig megelőznie legfőbb riválisát a felmérésekben. Akkor Sarkozy még a szavazatok 30 százalékára számíthatott volna az első fordulóban.

Sarkozy a legújabb adatokra reagálva kijelentette, hogy „annyira elköteleztem magam ebben a kampányban, mint még soha”. Az államfő közölte, hogy a “a végsőkig harcolni fog”, de azt már nem tette hozzá, hogy “egészen a győzelemig” – ahogy azt a két héttel ezelőtti választási nagygyűlésén tette.

A francia lapok beszámolója szerint már Sarkozy kampánystábja sem hisz igazán a győzelem lehetőségében. A kormányhoz közeli Le Figaro ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfő furcsa módon teljesen nyugodtan és lazán viselkedik a kampánykörútjain, az aggodalomnak semmilyen jelét nem mutatja. A konzervatív lap úgy vélte, hogy Sarkozy mutatói azért romlottak, mert nem egyértelmű, hogy a centrista vagy pedig a szélsőjobboldali szavazók meggyőzése érdekében kampányol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik