Nagyvilág

Marine Le Pen is kihívja Sarkozyt

Indulhat a francia elnökválasztáson Marine Le Pen, a szélsőjobboldali párt vezetője.

Sikerült megszereznie ötszáz választott tisztségviselő támogatását, és így indulhat a francia elnökválasztáson Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője – jelentette be kedden a politikus. Az ajánlásokat március 16-ig kellett megszerezni. Le Pen távolmaradása a versenytől megfigyelők szerint Nicolas Sarkozyt, a közvélemény-kutatások szerint a népszerűségi lista második helyén álló jelenlegi köztársasági elnököt segítette volna, mert saját jelölt híján a szélsőjobbal szimpatizálók őt támogatták volna, s nem a ma legesélyesebbnek számító jelöltet, a szocialista Francois Hollande-ot. Marine Le Pen jelenleg a harmadik legnépszerűbb jelölt, de nincs akkora támogatottsága, hogy veszélyt jelentsen Hollande-ra vagy Sarkozyre nézve.

A korábbi ügyvéd, aki tavaly év elején vette át a Nemzeti Front vezetését apjától, Jean-Marie Le Pentől, változtatott a párt hagyományos bevándorlóellenes retorikáján, s kampánya központi témájává Franciaországnak az eurózónából történő kilépését és protekcionista gazdasági intézkedések bevezetését tette.

Az elnökjelöltek küzdelmében a legtöbb hangulatfelmérés szerint Francois Hollande vezet. Egy kedden ismertetett közvélemény-kutatás szerint Nicolas Sarkozy valamivel megelőzné ugyan Hollande-ot az áprilisi első fordulóban, de a második, döntő májusi szavazást már a szocialista politikus nyerné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik