Nagyvilág

Robbantásokkal fárasztják a toulouse-i merénylőt

A francia kommandósok több robbantással próbálták megadásra kényszeríteni a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét.

Tovább alkudozik a rendőrséggel, és nem akarja megadni magát az elmúlt napokban Toulouse-ban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki immár csaknem 30 órája elbarikádozta magát egy Toulouse-i társasház egyik lakásában. A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja körülzárva tartja a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok az egész városrészben lekapcsolták az áram- és gázszolgáltatást.

A francia rendőrség különleges alakulata először szerda este, nem sokkal éjfél előtt hajtott végre három robbantást annál a toulouse-i háznál, amelynek első emeletén elbarikádozta magát az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfi. Először azt lehetett hinni, hogy megindult a támadás a férfi elfogására, de a rendőrség később közölte: a robbantásokkal csak megfélemlíteni akarták a gyanúsítottat.

“Azt mondta, hogy meg akarja magát adni, aztán megváltoztatta a véleményét, most növeljük a nyomást, hogy mégiscsak megadja magát” – közölték rendőrségi források. Szakértők szerint az első detonáció az ajtó kirobbantása volt, a másik kettővel pedig megijeszteni és egy pillanatra megsüketíteni akarták a férfit, hogy képtelenné váljon bármilyen azonnali reakcióra.

Csütörtök hajnalban újabb robbantások történtek a háznál: néhány percen belül három – a két órával korábbinál – kisebb, majd hirtelen egy nagyobb robbantást lehetett hallani. A belügyminisztérium közlése szerint az újabb detonációkkal “folytatódott a kifárasztási stratégia”. A francia médiában megszólaltatott szakértők szerint nem várható frontális támadás a merénylő ellen, a lakása körüli zárlat várhatóan addig fog tartani, amíg ki nem fárad teljesen és meg nem adja magát.

A francia rendőrség elit alakulatának tagjai szerda hajnalban zárták körbe a 24 éves Mohammed Merahot. A kommandósok megpróbáltak behatolni a lakásba, de Merah mindannyiszor lőfegyverrel védekezett. Az első esetben a merénylő két rendőrt megsebesített, társuk pedig golyóálló mellényének köszönhetően élte túl az akciót. Ezt követően döntött az elit alakulat a hagyományos tárgyalásos megoldás mellett. Az épületben egyébként, ahol Mohammed Merah elbarikádozta magát, a kora esti órákban kikapcsolták a villanyt és a gázt, este 9 órakor pedig lekapcsolták a környéken a közvilágítást

Merah a nap folyamán mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. Claude Guéant francia belügyminiszter a TF1 francia kereskedelmi televízió szerda esti híradójában elmondta: a toulouse-i lakásában körbezárt férfi a vele folyamatosan kommunikáló rendőröknek elmagyarázta, hogyan kapott instrukciókat az al-Kaida terrorszervezettől, amikor Pakisztánban járt. Merah a miniszter közlése szerint azt állította, hogy visszautasította az al-Kaida öngyilkos merényletre való felkérését, de “általános megbízatást” elvállalt franciaországi támadásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik