Nagyvilág

A magyar Drakula lett a legértékesebb

Félmillió dollár felett keltek el egy padláson talált ritka moziplakátokTexas állambeli Heritage Auctions pénteki árverésén.

Több mint félmillió dollárt hoztak a konyhára egy amerikai árverésen azok a ritka és értékes moziplakátok, amelyekre egy Pennsylvania állambeli padlásszobában találtak rá.

A Hollywood aranykorából származó 33 plakát összesen 503 ezer dollárért – 111 millió forintnak megfelelő összegért – kelt el a Texas állambeli Heritage Auctions pénteki árverésén. A várakozásoknak megfelelően a Lugosi Béla főszereplésével készült Drakula című filmklasszikus 1931-es plakátja lett az aukció fénypontja: egy névtelenségbe burkolózó licitáló 143 400 dollárért (31,7 millió forintnak megfelelő összegért) vásárolta meg a ritka tételt.

Az árverés legnagyobb meglepetése a szintén 1931-es Cimarron című amerikai alkotás – az első western, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat – ritka plakátja volt, amely 101 575 dollárért (22,5 millió forintnak megfelelő összegért) cserélt gazdát.

A ritka és értékes falragaszokra egy északkelet-pennsylvaniai padlásszobában bukkantak rá. Az akkor még tapétaragasztótól összetapadt plakátokért 30 ezer dollárt fizetett előző gazdájuk egy tavalyi árverésen. A névtelenséget kérő tulajdonos akkor a Heritage Auctions gondjaira bízta a papírhalmot, amelyet végül több hetes munkával sikerült szétválasztani, és ezután kínálták őket ismét árverésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik