Nagyvilág

Veszélyes küldetésben a magyar katonák

A Koszovóban állomásozó magyar katonák küldetés felelősségteljes: egy itt kirobbanó incidens újabb dominó-folyamatot indíthat el. Koszovói riportunk második része.

A KFOR kötelékében más nemzetek mellett magyar katonák is őrzik a rendet Koszovóban, hogy elejét vegyék egy újabb etnikai konfliktusnak. Eddig minden veszélyes helyzetet sikeresen kezeltek.

Békét tartanak fenn, nem háborúznak

1999 óta állomásozik a NATO Koszovóban, a magyar kontingens a kezdetektől részt vett a műveletekben, jelenlegi létszáma kicsit több mint kétszáz fő. Épp most zajlik a váltás, Tajti Miklós alezredes a héten adta át a stafétát utódjának, Polyák András alezredesnek. Mint Tajti Miklós Pristinában lapunknak elmondta, a magyar katonák egy portugál nemzeti vezetésű harcászati tartalék zászlóaljban szerepelnek.

Tajti Miklós alezredes a koszovói táborban (Fotó: Angyal Ágnes)

Nincs meghatározott területük, közvetlenül a KFOR parancsnok irányítása alatt, egész Koszovóban bevethetők, a legváratlanabb helyzetekben. „Ez azt jelenti, hogy nagyon rövid időn belül képesek vagyunk reagálni bármilyen feladatra. Itt békefenntartó tevékenység folyik, mi nem háborúzunk. Az a feladatunk, hogy stabilizáljuk az itteni állapotokat, elejét vegyük az etnikai konfliktusoknak” – mondta az alezredes.

Minden megoldás veszélyt rejt

Mint kifejtette, Jugoszlávia széthullása után a koszovói helyzet az utolsó rendezetlen kérdés. Ennek megoldására azonban még sok idő kell. „Minden megoldás rejt magában veszélyt. Ha autonómiát kapnak a szerbek, vagy megpróbálják visszaállítani a határokat, akkor az az egész Balkánon újabb dominó-folyamatot indíthat el” – figyelmeztetett a magyar KFOR erők leköszönt vezetője. Ám a békés rendezés szerinte mind Koszovónak, mind az itt élő lakosságnak érdeke, senkinek sem célja egy újabb erőszakhullám elindítása.

Arra a kérdésre, hogy katonáink mennyire vannak veszélyben, az alezredes emlékeztetett, hogy az elmúlt években romlott a biztonsági helyzet. Az egyik legélesebb szituáció múlt októberben volt, amikor tömegoszlatást kellett végrehajtaniuk, ráadásul éjszaka. „Egy ilyen helyzetben kiszámíthatatlan a tömeg viselkedése, sokan agresszíven támadtak a békefenntartókra. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a katonák megőrizzék önuralmukat, hiszen mi csak önvédelem esetén használhatunk éles lőfegyvert”.

Tajti Miklós elmondta, a magyar katonákat megbecsülik a KFOR misszión belül és a helyeik is elfogadják őket. Arra a kérdésre, hogy katonáink hogy érzik magukat állomáshelyükön, azt válaszolta, hogy parancsot teljesítenek, ilyen szempontból mindegy, hogy melyik országban vannak szolgálatban. „Az mindenhol kihívás, hogy hónapokra távol kell lenni a szeretteinktől”. A koszovói magyar KFOR misszió leköszönő vezetője utódjának azt üzeni: „Bízzon Istenben és tartsa szárazon a puskaport”.

(Helyszíni riportunk első részét Koszovóból itt olvashatja!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik