Nagyvilág

Már nem győzködhetik az orosz választókat

Kampánycsend lépett életbe szombaton Oroszországban, ahol vasárnap hat évre választanak elnököt a szavazásra jogosultak.

A választási törvény szerint a kampánycsend beállta előtt elhelyezett plakátokat, propagandaanyagokat nem kell eltávolítani, ha azok legalább ötven méteres távolságban vannak a szavazóhelyiségektől. A sajtóban és általában tilos szombaton a választók nyilvános győzködése. Ahogy a törvény fogalmaz: “biztosítani kell a választóknak, hogy nyugodt körülmények között hozzák meg végső döntésüket.”

A neten keringő videó

Az utcákon így maradhattak az óriásplakátok, az interneten pedig bárki újra elolvashatja a jelöltek és az ellenük agitálók érveit, ellenérveit.

Nem közvetlen propaganda, mégis áthallásos és hatalmas siker a számítógépes világhálón a Puttin’ on the Ritz című 1929-es szerzemény feldolgozását rögzítő videofelvétel, amely a moszkvai Veréb-hegyen, a Lomonoszov egyetem előtti kilátónál készült.

Kétszáz fiatal táncos adja elő a népszerű zenére készült koreográfiát. A dalt előadó énekes orosz akcentussal ejti ki a címben szereplő szót, a puttin’ szót, amely így megegyezik az első számú elnökjelölt nevének (Putyin) ejtésével. A “putting on the Ritz” azt jelenti, hogy valaki nagyon divatosan öltözködik. A “Ritz” a Ritz Hotelre utal. A dalban Gary Cooper szerepel, mint az elegancia példája.

5 jelölt

A vasárnapi elnökválasztáson öt jelölt verseng. Egyikük a kormányfő, Vlagyimir Putyin, aki – a közvélemény-kutatások és a szakemberek egyöntetű véleménye szerint biztosnak látszó győzelme esetén – 2000 és 2004 után 2012-ben immár harmadszor foglalhatja el az elnöki posztot. Ezúttal hat évre.

Mindhárom orosz parlamenti ellenzéki párt vezetője indult az elnökválasztáson: Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt jelöltje, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország és Vlagyimir Zsirinovszkij, a populista, nacionalista liberális demokraták elnöke.

Megszorongatják Putyint?

Az egyéni jelöltként induló Mihail Prohorov milliárdos üzletember hozzájuk hasonlóan azt reméli, hogy megszoríthatja Vlagyimir Putyint, és lesz második forduló, így a választások után még több politikai engedményre késztethetik a leendő elnököt.

Mintegy 600 külföldi és több ezer hazai megfigyelő ellenőrzi vasárnap a választás tisztaságát, amelyben a parlamenti és az azon kívüli ellenzék is kételkedik. A különböző társadalmi szervezetek, függetlennek mondható sajtóorgánumok választási ellenőrző programmal készülnek.

Az orosz elnökválasztáson nincs minimális részvételi követelmény, bármennyien mennek el voksolni, mindenképpen érvényes lesz a szavazás. A győzelmet az a jelölt szerzi meg, aki a szavazatok több mint ötven százalékát elnyeri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik