Nagyvilág

Putyin: nem lesz nagyobb szigor

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt ígéri, hogy amennyiben megválasztják államfőnek, nem fog szigorítani a politikai rendszeren.

“Miért tenném ezt? Miféle félelmek ezek, amikor pont az ellenkezőjét tesszük? Nem tudom, honnan erednek ezek a félelmek. Semmi hasonlót nem tervezünk” – mondta kérdésre válaszolva Putyin, amikor csütörtök este rezidenciáján nyilatkozott a vezető külföldi sajtóorgánumok tudósítóinak.

Párbeszédet kezdeményez

“Pont fordítva, minden javaslatunk arra irányult, hogy párbeszédet alakítsunk ki azokkal, akik támogatnak minket, s azokkal is, akik bírálnak” – tette hozzá Putyin, s megjegyezte, hogy Dmitrij Medvegyev leköszönő elnök olyan törvénycsomagokat terjesztett elő, amelyek liberalizálják az orosz politikai rendszert.

A kormányfő azt ígérte, hogy megválasztása esetén nem fogja kezdeményezni az előre hozott parlamenti választások kiírását, amit több ellenzéki párt követel. Megerősítette, hogy Dmitrij Medvegyevnek felajánlja a miniszterelnöki széket. Hangsúlyozta, hogy nem lát ebben a “politikai oligarchia” kialakítására utaló jeleket.

“Mi ebben a rendkívüli? Talán valakit becsaptunk vagy köntörfalazunk? Nem, mi nyíltan és tisztességesen álltunk ezzel a javaslattal a választók elé, és lehetőséget biztosítunk nekik, hogy megmondják, egyetértenek-e ezzel vagy sem” – mondta Putyin újságírói kérdésre válaszolva.

Felesége nem akar first lady lenni

A külföldi újságírók azt firtatták, hogy a miniszterelnök felesége, Ljudmila hajlandó-e ellátni a “first lady” szerepét. Putyin szerint a felesége nem szereti a közszereplést, és nem akar vállalni közszerepet. Arra kérte a sajtót, hogy ne vonja be a családját a politikai közéletbe. Megjegyezte ezzel kapcsolatosan, hogy a tömegtájékoztatás nagyon könyörtelen, és nem minden ember képes elsiklani az ilyen megnyilvánulásai felett.

Oroszországban vasárnap tartanak elnökválasztást, s közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin – aki 2000 és 2008 között két cikluson át volt már Oroszország elnöke – akár a szavazatok hatvan százalékát is megszerezheti az első fordulóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik