Nagyvilág

Lassú és keserves megegyezés várható az IMF-el

Fontos fejlemény, hogy a magyar kormány jelzi erőteljes szándékát az IMF/EU-hitelprogramról szóló megállapodás elérésére, de gyors megegyezésre továbbra sem lehet számítani londoni elemzők szerint.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja az ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők számára összeállított, Londonban hétfőn ismertetett áttekintésében közölte: megítélése szerint a magyar kormányilletékesek – köztük Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök – legutóbbi nyilatkozatai alapján “egyértelmű” a magyar kormány törekvése a megállapodásra.

A Barclays Capital elemzői szerint azonban – tekintettel a kormány “gyakori gazdaságpolitikai irányváltásaira” – nem lehet feltételezni, hogy a megállapodás gyorsan megszületik, és minél tovább tartanak a megbeszélések, annál nagyobb nyomás nehezedhet a közszektorbeli és a külső finanszírozásra.

Ráadásul “ha és amikor” létrejön az egyezség, a hitelprogram által a forintárfolyamra gyakorolt kedvező hatást még mindig semlegesítheti, ha az európai tulajdonos bankok megvonják a finanszírozást a magyar piacon tevékenykedő érdekeltségeiktől – áll a cég hétfői elemzésében.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a tulajdonos bankok “elvileg” kedvezően fogadhatnának egy olyan új gazdasági programot, amelyben szerepel a magyar vállalati szektorra kirótt egyszeri és válságadók kivezetése, és így ezek a bankok hajlandónak bizonyulhatnak magyarországi érdekeltségeik finanszírozásának bizonyos mértékű megújítására, a Magyarországon tevékenykedő bankok némelyikének tőkehiánya miatt azonban nem egyértelmű, hogy a megújítási ráta milyen mértékű lehet – vélekedtek a Barclays Capital közgazdászai.

Más nagy londoni házak is kiemelték legutóbbi értékeléseikben azt a véleményüket, hogy az IMF-tárgyalásokon nem várható gyors megállapodás.

A Goldman Sachs londoni elemzői hétvégi előrejelzésükben közölték: változatlanul azt várják, hogy a magyar kormány végül egyezségre jut egy IMF/EU-programról. A cég azonban azzal is számol, hogy a vitatott – főleg az MNB-vel kapcsolatos – ügyek miatt lassú haladás várható a tárgyalásokon, és a kormány valószínűleg csak további piaci nyomás hatására tesz majd konkrét kötelezettségvállalásokat ezekben a kérdésekben.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni elemzői Magyarországról összeállított, ugyancsak a hétvégén ismertetett értékelésükben közölték: továbbra is 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy Magyarország és a valutaalap között létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti csomagról; igaz, a ház ezt most már csak az idei második negyedévre várja.

A JP Morgan londoni közgazdászainak véleménye szerint is azonban a piaci nyomás a kulcstényező abban, hogy a magyar kormány kompromisszumokat vállaljon a megállapodás érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik